Gezin XXL


Een gezin met twaalf of vijftien kinderen, wanneer zie je dat nog? Terwijl de meeste mensen zich er nu over verbazen, kwam het een generatie geleden nog vrij vaak voor. Wat bewoog deze ouders? Hoe regelde je in vredesnaam de dagelijkse praktijk? En waarom kiezen mensen tegenwoordig nog voor zoveel kinderen? Is het iets typisch Brabants? Nee, grote gezinnen kwamen en komen in heel Nederland voor. Maar bijzonder is het wel. Met de tentoonstelling Gezin XXL belicht Het Noordbrabants Museum het fenomeen ‘grote gezinnen in Nederland’ en geeft het ruim baan aan herinneringen, bespiegeling en verwondering.


Deze familiefoto’s geven een prachtig tijdsbeeld weer.


Aan de hand van objecten, foto’s, films en interviews, duikt de bezoeker in het drukke leven van een huis vol broers en zussen. Veel van het getoonde komt direct van grote gezinnen zelf. Op bovenstaande foto zie je een strozak met diverse geborduurde voorstellingen uit de jaren 1950-1960 van de familie Van Laake. De kinderen uit dit gezin kregen een lege strozak mee als ze voor de verkennerij op zomerkamp gingen. Op de kampplaats werd de strozak gevuld met hooi. Na een week kwamen de kinderen thuis met de verhalen. Hierna borduurde moeder een motief op de strozak als herinnering aan de kampweek.


Een geborduurd detail van de strozak.


Een familiewieg met daarop alle namen van de kinderen die in deze wieg hebben gelegen.


Zelfs op de zijkanten staan de namen vermeld.


Een groot gezin betekent een grote tafel waar je met z’n allen aan kunt zitten voor de maaltijd. Bij deze tafel horen vijftien grote en twee kleinere stoelen.


De naam van het kind staat op de rugleuning van de stoel zodat er geen ruzie kan ontstaan. Je weet waar je plaats is!

De tentoonstelling Gezin XXL is te zien tot en met 22 september 2014 in het Noordbrabants Museum. Het is niet zo’n grote expositie waardoor het zeer overzichtelijk is. Voor de meeste bezoekers is er veel herkenbaarheid. Tijdens mijn bezoek aan deze expositie hoorde ik diverse verhalen uit het verleden om me heen. Mooi om te horen, net als de interviews die te beluisteren zijn op de expositie. Al met al de moeite waard om een zomers uitstapje te maken naar Den Bosch.

7 gedachten over “Gezin XXL

 1. @Hilly, in die mooie Snoek konden aardig wat kinderen. Maar ja, was zo’n auto financieel weggelegd voor een XXL gezin?

 2. Wat leuk om even een inkijkje in deze tentoonstelling te krijgen, van onze familie zijn er ook foto’s en boek, jammer genoeg blijf ik in Frankrijk en kan dus niet zelf van de tentoonstelling genieten. Geen snoek, maar met de fiets op vakantie, en een transportbedrijf vervoerde de bagage, inderdaad met strozakken en al 🙂

 3. Mooi alle stoelen met de naam van het kind er op.
  Ook zonder een naam op de stoel hadden we thuis onze vaste plaatsen waar je niet onderuit kwam.Wel geen groot gezin-5 kinderen maar- en de ‘kleintjes’ werden door de ‘groten’ mee-opgevoed! En de kleintjes zijn we nog steeds voor de groten,ook al zijn we boven de 60!
  Leuk de borduur-herinneringen op de strozakken!
  gezellige avond
  groetjes,Truus

 4. Ook ik kom uit en groot gezin. Ikzelf ben het 7de kind, en het 7de meisje uit een gezin van 12 kinderen. Eerst 7 meisjes, dan 3 jongens, 2 meisjes en de benjamin van de familie was weer een jongen. Ook wij zaten allemaal op onze eigen plek aan tafel, maar onze namen op de stoelen nee, dat was niet het geval. Ik ben ook van plan om naar de tentoonstelling te gaan. Leuk me erg leuk, kijken of ik dingen in de andere huishoudens kan herkennen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *