Kinderdijk


Kinderdijk is een dorp in Zuid-Holland, gelegen in de Alblasserwaard. Het dorp maakt deel uit van de gemeente Nieuw-Lekkerland. Kinderdijk bevindt zich op de plaats waar de Noord en de Lek samenkomen. Kinderdijk is voornamelijk bekend om de molens.

Hoe komt Kinderdijk aan zijn naam? De oorspronkelijke naam van het dorp is Elshout. Over de ontstaansgeschiedenis van de naam Kinderdijk doen verschillende verhalen de ronde:

– Het bekendste verhaal over het ontstaan van de naam Kinderdijk gaat terug naar 1421 tijdens de grote St. Elisabethsvloed. Toen de ergste storm geluwd was ging men de dijk op om te kijken, wat er te redden viel en zag men in de verte een wiegje aan komen drijven. Men had geen hoop, dat daarin nog iets levends zou zijn, maar toen het dichterbij kwam, zag men beweging. Nog dichterbij gekomen zag men, dat een kat het wiegje in evenwicht probeerde te houden door heen en weer te springen zodat er geen water in het wiegje kon komen. Toen het wiegje uiteindelijk vlak bij de dijk was, viste men het wiegje op en bleek er nog een baby in te liggen die, rustig en droog, sliep.
– Een ander verhaal vertelt dat de naam Kinderdijk ontstaan is doordat de dijk die er doorheen loopt met behulp van kinderarbeid tot stand is gekomen.
– Weer een ander verhaal vertelt, dat er een zekere Jan in een groot huis nabij Kinderdijk (Elshout) woonde. Deze Jan had veel kinderen en werd daarom ‘Jan der Kindere’ genoemd. Later hebben de mensen het gebied, waar hij woonde, Kinderdijk genoemd.
– Nog een andere verklaring is, dat de betrokken dijk laag was ten opzichte van omringende dijken. De dijk was dus een kleiner exemplaar, een kind dus.

Hoe kwam de floating pen van Kinderdijk bij mij? Licia Huizer bracht met haar visite uit Groningen een bezoek aan Kinderdijk. ‘Natuurlijk moest ook het souvenirwinkeltje bezocht worden’, vertelt Licia. ‘Ik vroeg aan de kassière: “hebben jullie soms pennen met iets “drijvends” erin?” Nou daar schrijf ik hier zelf mee, zegt ze, maar we hebben er geen meer. Mocht ik toch die van haar hebben!’

3 gedachten over “Kinderdijk

 1. Kinderdijk roept bij mij de herinnering op aan de werkmensen die de strekdammen langs -de kust van Hoek van Holland tot Kijkduin bouwden voor het hoog heemraadschap delfland, Ze werkten met blokken basalt en óp tij”dus , kwamen maandagochtends met hun pannetjes vlees, gebraden en wel en woonden op het terrein tot het laatste tij van vrujdag op zaterdag/ De pennen zijn super.

 2. @Basje, dank je voor je interessante aanvullende verhaal. Persoonlijke verhalen zijn altijd heel waardevol.

 3. Wat leuk dat Licia een ‘waterpen’ voor je heeft gevonden!
  Nooit over nagedacht hoe de naam Kinderdijk is ontstaan.Die van het kinderrijke gezin van Jan vind ik het mooist.
  Op het verhaal van je Vliscoboekje kreeg je een reactie van een oud-kleuterleidster over een voelboekje. Dat heb ik ook moeten maken tijdens mijn opleiding voor kleuterleidster en ook een puzzel met schuurpapier erop.Hoe je dat uitvoerde,werd aan je eigen fantasie overgelaten.Mijn uitvoering had ballen in verschillende groottes.
  De tekening van Fiep waar de man zijn vrouw natspuit omdat haar schort waterproof is,vind ik schitterend.
  Al vleugeltjes Berthi??? Of ben je nog geen engeltje? (lol)
  goede zondag
  groetjes,Truus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *