Vrouwen willen stofjes voelen

In de jaren vijftig van de vorige eeuw illustreerde Fiep Westendorp een reclameboekje voor Vlisco. Het boekje bevat humoristische tekeningen van de huisvrouw bij even humoristische teksten.


Vrouwen willen stofjes voelen –

en gelijk hebben ze: ze moeten weten wat ze kopen: kwaliteit. Wel, laat ze de stof eens betasten van Vlisco – zoals U ook zelf kunt doen met de staaltjes die we in dit boekje geplakt hebben. Vlisco voelt sterk aan.

Vlisco is het sterkste katoenen weefsel dat in Nederland in zijn soort verkrijgbaar is: met het grootste aantal draden per vierkante inch.

Vlisco is dus een zeer dicht weefsel – en dàt is de kracht van Vlisco, want Vlisco blijft ook na talloze malen wassen en zelfs koken even “vol” aanvoelen als nieuw.

De dichtheid van weefsel èn de zeer speciale, in ons land geheel unieke finish bepalen samen die andere eigenschap van Vlisco, waarop geen andere stof kan bogen: het Vlisco-weefsel is vuil-, en vet- en water-afstotend. Men kan zelf de proef nemen met een lapje Vlisco: maak er een kuiltje in en giet er een kopje water in leeg – het mag ook zeepsop zijn of zelfs inkt – het dringt niet door Vlisco heen.

En de unieke water-afstotendheid van Vlisco betekent: dat een vrouw die aan de was is of met een emmer zeepsop ramen en kozijnen doet, niet van onder tot boven en tot op haar huid nat wordt. Het Vlisco-schort beschermt haar en haar kleding – geen ander schort kan dat zo.


Zet er de spuit maar op

Zo’n vrouw kan lachen:
een Vlisco-schort is immers
vuil-, vet- en waterafstotend.
Vlisco beschermt de vrouw
en haar kleding.

Dit reclameboekje is te zien tot en met 14 september 2014 op de expositie ‘Getekende helden, de vrolijke wereld van Fiep Westendorp’ in het Gemeentemuseum Helmond.

6 gedachten over “Vrouwen willen stofjes voelen

 1. heerlijke plaatjes en teksten, fijne dag in Helmond met Fiep. Basje

 2. Wat een leuke plaatjes…en ze hebben gelijk…je moet een stofje voelen….;-)

 3. Fiep Westendorp was een groot kunstenaar om deze tekeningen zo treffend weer te geven.

  Op handwerktentoonstellingen is het altijd een probleem als vrouwen stofjes willen voelen.

  Wil je morgen meters geborduurde stofjes bekijken (maar aankomen niet) ga dan naar Museum ’t Rieuw Oudeweg 17 in Nuis. entree € 3,00
  Daar is een textielfestival zaterdag 28 juni 2014 van 10.00 tot 17.00 uur
  Nuis ligt aan de A7 tussen Leek en Marum

  Workshops-demonstraties en een kledingshow.
  o.a de volgende technieken: weven-quilten-spinnen-verven-kantklossen-breien-punniken-enz.

  Vier dames zijn aanwezig om hun pronkrollen (ongeveer 50 meter) te laten zien.
  Ook Elma is aanwezig om handwerkproblemen op te lossen.

 4. Ja dat heb ik nou ook. Altijd willen voelen. Mensen uit mijn omgeving zijn er al een beetje aan gewend. Regelmatig moet er even gevoeld worden aan een nieuwe blouse ofzo …;)

 5. Beste Berthi,
  Wat leuk weer die plaatjes van dat stof voel verhaal. Misschien vertel ik je niks nieuws maar als kleuterleidster had ik een stof voel boekje in mijn lees hoek liggen. Beetje afgekeken van Maria Montesori . Daar zaten lapjes linnen katoen fluweel e.d. in en de kleuters aaiden erover. In die tijd was er heel weinig kleuterleer materiaal, de juf maakte het zelf. Montessori had ook schuurpapieren schrijfletters op triplex geplakt om eerst de schrijf beweging te voelen. De zintuigen werden zo ontwikkeld. Toen ik een zwaar gehandicapt leerlingetje in de klas kreeg (o.a.blind) vond zij dat stoffenboekje heerlijk, wilde ze altijd meespelen. Allemaal lang lang geleden groeten Anneke.

 6. @Anneke Landeweer-Vahrenkamp, geweldig dat jij toentertijd een voelboekje met stof had gemaakt. Tegenwoordig zijn dit soort boekjes te koop. Jij was je tijd ver vooruit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *