Köhler naaimachine


Gisteravond toen ik thuis kwam van een dagje Den Bosch lag deze prachtige kaart op de deurmat! De kaart is lang onderweg geweest. Waar haperde het? Elly Smith uit Amerika schreef op de achterkant van de kaart de datum 9 juni 2014, de post in Seattle stempelde de kaart op 10 juni 2014 en wat hierna… Gelukkig is de leuke retro advertentiekaart alsnog aangekomen.

Op 1 juli 1871 werd door Hermann Köhler, Leopold Oskar Dietrich en Gustav Winselmann in Altenburg een werkplaats opgericht voor de productie van naaimachines onder de naam Dietrich & Co. Op 6 januari 1872 werd de eerste naaimachine gebouwd onder de naam Allemannia en aan het einde van dat jaar waren er al 300 stuks. Twee jaar na de oprichting stapte Leopold Oskar Dietrich op. Het bedrijf werd omgedoopt in Köhler & Winselmann en verhuisde in 1877 naar een groter pand. In 1891 stapte ook Winselmann op. Hermann Köhler ging alleen verder onder de naam Köhler.

11 gedachten over “Köhler naaimachine

 1. Wat leuk, Berthi, om dit stukje geschiedenis van de Köhler naaimachine te lezen. Ik heb nog een Köhler handnaaimachine staan. Die is nog van mijn oma geweest en mijn moeder heeft daar veel kleding voor haar 3 dochters mee gemaakt.

  Groeten uit het Tielse,
  Elise

 2. Hallo Berthi,

  Ik kan een Köhler naaimachine in kast kopen voor zeer weinig geld. Ik heb hem nog niet in het echt gezien alleen op foto, maar wil graag weten of het wel of niet een goede koop zal zijn. Ik kan niets over de geschiedenis vinden. Ook kan ik 2 trapmachines kopen van Singer en Pfaff voor weinig.

 3. @Maya, of het een goede koop zal zijn, kan alleen jij beslissen. Op dit moment is er weinig vraag naar deze naaimachines omdat ze veel ruimte in beslag nemen. Als je de naaimachines leuk vindt en kunt kopen weinig geld, waarom niet dan?

 4. Wat een leuke kaart. Het grappigheid dat ik dat model van de oma van mijn oma thuis heb staan met exact hetzelfde gietijzeren frame en ook de lades aan het blad. Het enig verschil is dat er aan beide zijden twee lades boven elkaar zitten. Ze zitten ook nog eens vol met originele assecoires uit die tijd. Lampje met katoenen snoer, metalen oliepipetjes etc. Hij staat niet in de weg en zal nog wel lang blijven staan. Mijn kids vinden het leuk om met het trap gedeelte te spelen en het wiel te laten draaien. Iets wat ik vroeger toen ik nog klein was ook al deed.

  Groetjes
  Caeseare

 5. Heb jij wisselstukken van mijn Kohler stikmachine. Het stikt niet mooi meer.

  Groetjes
  Greet

 6. Leuk gescheidenis, ik ben er blij. Ik heb nog naaimachine staan van Oma.
  ik ben nu zelf 43, ik zie nog steeds mijn oma en mijn moeder er mee bezig zijn. Hij staat als pronkstuk in de kamer.

 7. Beste Bethi
  Wat leuk om eindelijk eens weer iets te lezen over de geschiedenis van de naaimachine, ditmaal over het merk Kohler. Ik kan tweedehands een leuk machientje van dit merk kopen en ik wilde weten of het een goed merk is. Daarover weet ik nog niet zo veel. Ik heb tot op heden nog geen boek gevonden over de geschiedenis van de naaimachine, helaas. Het lijkt me zo leuk om veel te weten van alle merken Ik koop zo nu en dan een machientje omdat ik het leuk vind.
  Weet jij of zo’n boek bestaat?

 8. Mijn man is bezig de Kohler handnaaimachine te restaureren. Ik heb het gekregen van mijn Oma, zij is in 1930 getrouwd, en ik denk dat de naaimachine ook zo oud is. Welke naaimachine fabriek heeft Kohler overgenomen? Of bestaat het nog in Altenburg? Ik zie wel een elektrozaak op Google..

  Ik zou graag een handleiding of technische tekening hebben, we hebben een veertje over, terwijl het ondertussen wel goed naait.

  Kan je er nog onderdelen van krijgen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *