Jeroen Bosch


We weten niet, wanneer Jeroen van Aken (die zich later naar zijn geboortestad ‘Bosch’ noemde) precies geboren is. Omstreeks 1450, wordt door deskundigen altijd beweerd. Jan Mosmans schreef in zijn boek over de beroemde schilder dat diens vader ‘Thonijs die maelre’ omstreeks 1462 het bewuste pand aan de Markt 29 in Den Bosch kocht. Was dit wel dit pand? De heren Bossink en Hoekx van het Bossche stadsarchief onderzochten deze kwestie en kwamen tot dezelfde conclusie als Mosmans: het pand zou niet het geboortehuis geweest zijn van Jeroen Bosch, maar wel het pand waar hij als jongen van twaalf kwam te wonen.


Het pand heeft al 160 jaar de naam De Kleine Winst. Eerder was er een tabakswinkel die ook zo heette. Hier woonde dus Jeroen Bosch. Het pand heette in 1462 Sint-Antonis en in de 17e eeuw De Roosekrans. Het heeft nog een privé-stoep.


Een bronzen plaquette met de tekst Jeroen Bosch ±1450-1516, bracht hier in “De Roosekrans” zijn jeugdjaren door werd in maart 1998 in de gevel aangebracht. Deze is gemaakt door het kunstenaarsechtpaar Jean en Marianne Bremers uit Helvoirt.

In 2013 gaf Taschen Hieronymus Bosch The Complete Works Stefan Fischer uit en deze maand verscheen de Nederlandse editie.

4 gedachten over “Jeroen Bosch

 1. Bosch verhaal met een kleine winst, Ik wist dit allemaal niet , dus de winst is voor mij . Verbaas me aldoor weer over de diverse onderwerpen die je in je blog stopt,. wat ben ik dom? of nieuwsgierig?ik denk allebei basje

 2. @Basje, ik zeg altijd: ‘Ik weet een klein beetje en heel veel niet.’ Achter dit verhaal kwam ik gisteren toen wij in Den Bosch waren. Dus voor mij net zo nieuw als voor jou Basje! We leren elke dag. Fantastisch toch!

 3. Mooi dit verhaal over Jeroen Bosch-jammer dat mijn Vader dit niet meer leest.Hij was gefascineerd door deze schilder en heeft er ook wel lezingen over gegeven.Helaas zijn zijn aantekeingen weggegooid zoals dat vaak gaat.
  En je bent nooit te oud om te leren toch? Bedankt voor deze informatie.
  Leuk de poppetjes uit Krakow.Er wordt druk gewerkt aan kaarten met een rokje!Nog een paar weken geduld–ik hoop dat het lukt.
  gezellige dag,
  groetjes,Truus

 4. @Truus uit Drenthe, erg leuk om te horen/lezen dat jouw vader lezingen gaf over deze bijzondere schilder. Bij toeval, zoals dat vaak gaat, ontdekte ik gisteren de plaquette op deze woning. Dat was voor mij de aanleiding om verder te gaan zoeken naar het verhaal hierachter.

  WAUW, rokjeskaarten! Je weet toch dat ik altijd alle geduld heb, zelfs engelengeduld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *