De film: Yves Saint Laurent


Yves Saint Laurent start zijn carrière op 18-jarige leeftijd bij ontwerper Christian Dior. Wanneer deze enkele jaren later komt te overlijden is het de eer aan Yves om het modehuis te leiden. Zijn eerste collectie als creatief directeur wordt lovend ontvangen en een icoon is geboren. In 1961 besluit hij zijn eigen couturehuis te beginnen met zijn levenspartner Pierre Bergé. Onder zijn naam worden onder andere de beroemde Mondriaan-jurkjes, safari-jasjes en (vrouwen)smokings ontworpen. Yves Saint Laurent overleed in 2008 op 71-jarig leeftijd.

Yves Saint Laurent kwam tot stand met medewerking van de nog levende Pierre Bergé, die halverwege de jaren zeventig brak met YSL. Hij stelde niet alleen zijn herinneringen beschikbaar maar ook de kostbare collectie van zijn overleden ex-partner.

Pierre Niney vertolkt de rol van Yves Saint Laurent voortreffelijk. De modeontwerper was niet bepaald een gemakkelijk persoon om mee samen te leven. In zijn manische periodes schoof Yves Saint Laurent zijn partner Pierre Bergé eenvoudig aan de kant voor drank, drugs en jonge mannen. Het einde van de film is nogal abrupt. We zien de schitterende ontwerpen van de Russian-collectie uit 1976. De collectie, geïnspireerd op de Russische kozakken, die door vele modejournalisten wordt gezien als één van de beste modecollecties aller tijden. Dit wordt prachtig in beeld gebracht, hierna volgt een kort beeld van de modeontwerper en zijn partner Pierre Bergé en snel daarop verdwijnt Yves in het niets. Einde verhaal.

1 gedachte op “De film: Yves Saint Laurent

  1. als ik je verhaal lees dan heb ik toch wel heel veel gemist in die jaren dat YSL leefde en werkte, Weet absoluut niets van mode, en nog niet. fijn weekend Basje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *