Zeven eeuwen Leids Laken

Museum De Lakenhal is sinds haar oprichting in 1874 gevestigd in de monumentale ‘Laecken-Halle’ uit 1640. Hier werden de wereldberoemde Leids lakens gekeurd en van een loodje voorzien. Zeven eeuwen lang heeft de productie van wollen lakense stoffen de identiteit van de stad Leiden bepaald, totdat in 1977 de laatste Leidse lakenfabriek haar deuren sloot. Terwijl de stad op zoek is gegaan naar een nieuwe economische motor, is de geschiedenis van het Leids laken diep weggezonken in het geheugen. Museum De Lakenhal brengt daar nu verandering in.


Beeldend kunstenaar Christie van der Haak uit Den Haag kreeg van De Lakenhal als eerste de opdracht om Nieuw Leids Laken te ontwerpen. Zij liet zich inspireren door de stoffenstalen van Museum De Lakenhal, waarin vele kleurrijke, exotische motieven zijn terug te vinden.

In de museumcollectie bevinden zich uiteenlopende voorwerpen die te maken hebben met de Leidse lakenindustrie: lakenloodjes die teruggaan tot in de dertiende eeuw, stalenboeken met Leids laken, kostuums van lakense stof, schilderijen die het productieproces gedetailleerd in beeld brengen en portretten van rijke lakenkoopmannen en één -vrouw. In het hart van de oude Lakenhal worden in de originele stijlkamers zeven eeuwen Leids laken tot leven gewekt. Dit gebeurt niet alleen aan de hand van historische objecten, ook een nieuw beeld van Atelier Van Lieshout en een ontwerp voor Nieuw Leids Laken van Christie van der Haak maken deel uit van de opstelling.

Tot en met medio 2015 is de expositie Zeven eeuwen Leids Laken te zien in Museum De Lakenhal.

2 gedachten over “Zeven eeuwen Leids Laken

  1. Wie houdt niet van mooie lappen stoffen. Vooral de motieven zijn mooi.Vorig jaar nog in Leiden geweest. Mooie stad met prachtige musea. De Lakenhal is een mooie aanvulling. Met de trein kun je in het centrum uitstappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *