Handwerkboek van Ellen MahonVolgens de gegevens van de site van het Victoria & Albert Museum maakte Ellen Mahon haar proeflapjes tussen 1852 en 1854 op de Boyle School in Ierland.


Links bovenaan zien we een klein merklapje met een Bijbeltekst. Ellen borduurde als afsluiting op het lapje haar naam en 52, dit getal zal op het jaartal 1852 slaan. Hieronder is een erg klein borduurlapje te zien met daarop een huis of school en de tekst Home Sweet Home. Borduurde Ellen het internaat/kostschool waar zij toen woonde en onderwijs kreeg? Rechts zie je een merklapje met het jaartal 1854. Wellicht heeft Ellen tussen 1852 en 1854 eerst al haar proefhandwerkjes gemaakt en daarna pas in dit boek geordend.De foto’s laten zien dat Ellen een goede handwerkster was. De miniatuur kleertjes en stoppen zien er zeer vakkundig uit.


Dit handwerkboek is te vergelijken met een Souvenir de ma Jeunesse/Herinnering aan mijn jeugd ofwel een pronkrol. Ellen eindigt op de laatste bladzijde van haar handwerkboek/pronkboek met een merklapje.

8 gedachten over “Handwerkboek van Ellen Mahon

 1. Wat is dit een ontzettend mooi boekje, leuk de naam Mahon, bij ons in de Bourgogne zijn kastelen die tebehoeren aan de familie Mac Mahon, zal daar eens gaan kijken of er meer over die familie te vinden is en of er enige verwantschap zou kunnen zijn

 2. en u maar hopen dat mac Mahons in Frankrijk iets weten om het verhaal af te maken Basje

 3. De miniatuur kleertjes zijn mijn favoriet. Wat een mooie handwerken zijn toch her en der te vinden. En wat leuk dat Berthi ze ons allemaal laat zien op een weblog die ondertussen een ware encyclopedie aan het worden is. En die (ook o zo leuk) zo vaak nostalgische herinneringen oproept aan onze jeugd. Zie ik deze miniatuur kleertjes, dan moet ik denken aan mijn lagere school (jaren 60). En de oefeningen om met gekleurd katoen (die vage groene en gele kleuren, niet net als nu katoen in mooie felle kleuren) een poppencape met capuchon in grove ribbels te breien. Wat een werk, zo moeilijk, klamme handjes, vochtig geworden garen dat niet over de breipennen wilde glijden……. En kijk dan, wat voor fijn werk Manon kon maken. Ja, ik zie, in het boekje zit borduurwerk en geen breiwerk, maar toch… Het boekje is een waar kunstwerk.
  Groetjes,
  Tineke

 4. @Monica, ik ben benieuwd! Ellen Mahon woonde in Ierland, maar misschien is er een link te leggen naar Frankrijk.

  @Anita A, dit fraaie handwerk bevindt zich tegenwoordig in Museum of Childhood.

  @Basje, tja, dat is afwachten…

  @Tineke, ik ben inmiddels erg blij met mijn archief. Regelmatig zoek ik iets terug!

  Heb jij de poppencape nog? Zo ja, dan is dat toch erg leuk om op je blog te laten zien.

  In het boekje van Ellen Mahon zit ook breiwerk!:-) Klik op de link van Victoria & Albert Museum en je kunt het complete boekje bekijken. Je komt een gebreid miniatuur kousje en handschoen tegen. Zo knap gedaan.

  http://collections.vam.ac.uk/item/O1125832/sampler-book/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *