Schellekoord ‘Verpleegsters door de eeuwen heen’


Hier lees je over het boek Handen uit de mouwen – 150 jaar verpleegkundig uniform in Nederland. Het is de eerste publicatie die verschijnt op dit gebied. Annie van den Assem-Smeenk bestelde het boek meteen en schreef tevens in haar reactie dat zij in 1968 het schellekoord Verpleegsters door de eeuwen heen borduurde. Ze moet het nog ergens hebben… wie dit schellekoord ook borduurde – in de jaren zeventig van de vorige eeuw – is LiaS. Uit haar archief kwam het borduurwerk tevoorschijn en zij maakte foto’s. Ik laat vijf van de elf geborduurde Verpleegsters door de eeuwen heen zien.
Het patroon werd in april 1966 – tweede druk februari 1967 – uitgegeven door de Publiciteitscommissie van de Federatie van Verenigingen die de Verpleging en andere onderdelen van de gezondheidszorg bevorderen.

24 gedachten over “Schellekoord ‘Verpleegsters door de eeuwen heen’

 1. Nooit eerder gehoord dat er een schellekoord van de Verpleging bestaat….heel leuk…hoeveel zouden er ooit gemaakt zijn in de Nachtdienst ??

 2. @Licia Huizer, dit ontwerp is voor mij ook nieuw! De schellekoorden waren in de jaren zestig en zeventig uit de vorige eeuw erg populair en binnen mijn familie weet ik dat er meerdere tantes een schellekoord hebben geborduurd. Het was een ware rage of wel een grote hit, zouden we nu zeggen. ‘Iedereen’ wilde toentertijd graag schellekoord in de kamer hebben hangen. Voordeel was dat het borduurwerk niet veel ruimte in beslag nam.

 3. JA DE RAGE’S ZIJN NIETS NIEUWS ONDER DE ZON zoals nu de Randjes in de mode zijn,,,zou je ook een schellekoord van kunnen maken.

 4. Wat leuk dat er een schellekoord van de verpleging bestaat.
  Zal het aan mijn oudste zus doorsturen-zij was in de jaren 60 verpleegster.
  Ook mijn schoonmoeder was verpleegkundige in de jaren 30 en haar zus was diacones in Zwitserland.
  Nu werkt onze dochter in de zorg,wat vroeger wijkverpleegster heette.
  gezellige Pinksterdagen
  groetjes,Truus uit Drenthe

 5. bij onze vervangende huisarts heeft het tot een paar weken terug in de wachtkamer gehangen dit schellenkoord

 6. leuk om te zien en de outfits zijn voor mij vanaf de jaren 40 heel bekend, leuk dat de koorden nog bestaan, trok de dokter bij”volgende patient”aan de bel die er aan zou moeten hangen. Basje

 7. @Truus uit Drenthe, ik ben benieuwd of je oudste zus het schellekoord kent.

  @Marion, helemaal leuk! Zou de vervangende (vrouwelijke) huisarts het zelf hebben geborduurd?

  @Basje, ik zie het al voor me, de dokter die aan de bel trekt!

 8. Mijn tante Elizabeth de Bruijn , verpleegkundige in het Zuidwal ziekenhuis en in het Leijenburg Ziekenhuis in Den Haag borduurde dit schellekoord. Via via heb ik het geërfd. Ik heb het op mijn werkkamer in het ziekenhuis opgehangen met een foto van haar in haar uniform erbij. Het valt op, met name de verpleegkungigen van de afdeling zijn vaak verbaasd .
  Het is ook een echt schellekoord:bovenin een belletje met een veer. Je kunt echt bellen !

 9. Hallo, ik ben op zoek naar verpleegsters die in 1967 in het Juliana Ziekenhuis in Amsterdam werkte…? Misschien lukt het me op deze manier..!

 10. wie kan mij aub vertellen waar dit patroon te krijgen is? of misschien in welk blad dit geplaatst was (byvoorbeeld Ariadne?) ben al tijdje bezig om dit patroon te vinden voor mijn zus in Canada

 11. heeft iemand nog belangstelling voor dit patroon ?
  ik zit vanmiddag mijn borduurdoos op te ruimen en kom het tegen.
  heb alleen een verpleegkundige geborduurd en daar een kaart van gemaakt
  en die verstuurd aan collega’s
  20 februari 2020

 12. Hoi Ellen,

  Ik wil het patroon van de verpleegsters ook graag borduren, mijn dochter is verpleegkundige.

  Henriet

 13. Goedenavond
  Ik zocht het patroon en kom hier uit en zie dat
  ellen het nog heeft
  ?
  Ik zou het supergraag hebben om te borduren
  Vr Gr

 14. Ellen,

  Als je het patroon digitaal aan kunt leveren, hou ik me ook aanbevolen!

 15. @Elly, Henriet, Yvonne en Marja, jullie hebben het digitale patroon via de mail ontvangen. Veel borduurplezier.

 16. Kan ik het patroon digitaal ontvangen van het gehele schellekoord?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *