Poppenkleding uit 8ste-9de eeuw

Het is bijna niet voor te stellen, maar toch zag ik gisteren op de tentoonstelling Expeditie Zijderoute in de Hermitage poppenkleding uit de 8ste-9de eeuw.


Kaftan, poppenkleding. Mosjtsjevaja Balka (begraafplaats Noordelijke Kaukasus), lokale makelij. Zijde elders geproduceerd (Sogdië?), 8ste-9de eeuw. Linnen, zijde (galons, kraag, knopen, strook ter hoogte van de taille), lengte 16,5 cm. Herkomst 1974, expeditie Hermitage onder leiding van A.A. Ierusalimskaya.


Poppenjurkje met zijden borstzakje. Mosjtsjevaja Balka (begraafplaats Noordelijke Kaukasus), lokale makelij. Linnen, zijde (rode Chinese tafzijde), lengte 12 cm. Herkomst 1974, expeditie Hermitage onder leiding van A.A. Ierusalimskaya.

6 gedachten over “Poppenkleding uit 8ste-9de eeuw

  1. wat een prachtige poppen zullen dat geweest zijn, maar het maken van zoiets in zo weinig centimeters, Ik zou de gezichtjes van die kinderen wel eens willen zien toen ze deze popjes kregen. Fijne dag Basje

  2. Dank je Berthi. Wat een verrassend en mooi bericht. Snel naar de Hermitage!

  3. Wat ongelooflijk ! Wat me verbaast is dat die stof dan meer dan 1000 jaar goed gebleven is. Werd daar iets over vermeld ??

  4. Dit is onvoorstelbaar.. hoe kan die zijde zo lang goed zijn gebleven? Extreem koude omstandigheden? Ik vind het ongelofelijk bijzonder.. afgezien nog van het feit dat er voor de kindjes in die tijd dus ook popjes en kleertjes gemaakt werden! Wat een verwarmend idee 🙂

  5. @Anne, nee daar werd helaas niets over gezegd. Het moeten gunstige omstandigheden zijn geweest waar deze poppenkleertjes zijn gevonden, maar het intrigeert mij ook enorm om te weten waar en hoe zijn deze poppenkleertjes precies gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *