Expeditie Zijderoute


Vandaag was ik in Amsterdam voor de tentoonstelling Expeditie Zijderoute in de Hermitage. Ruim 260 objecten, waaronder muurschilderingen, boeddha’s, kostbaarheden van zijde, zilver, glas, goud, terracotta, die zijn opgegraven door Russische expedities in de 19e en 20e eeuw, vult de Hermitage tot en met 5 september 2014. De bezoeker reist in de voetsporen van monniken, handelsreizigers, Marco Polo, en de archeologen, die de verloren rijken van de Zijderoute ontdekten.


De Zijderoute bestond al voor onze jaartelling en was tot in de vijftiende eeuw het grootste handelsnetwerk ter wereld, dat een ongekende culturele uitwisseling veroorzaakte. Het verbond grote beschavingen als India, Perzië, China en het Romeinse Rijk. Karavanen van soms wel duizend kamelen trokken langs de Zijderoute. Zijde was een van de eerste producten die verhandeld werden en enige tijd zelfs betaalmiddel. Maar het was lang niet de enige handelswaar. Zo werd er onder andere ook lakwerk, keramiek, porselein en textiel verhandeld.


Ik was zeer onder de indruk van de rolschilderingen op doek. Hierboven zie je een voorbeeld van zo’n rolschildering uit de 13e eeuw uit Khara-Khoto. Het laat de begroeting van de rechtschapene op weg naar het Zuivere Land van Amitabha zien.

Hier kun je een introductiefilmpje van de expositie bekijken.

3 gedachten over “Expeditie Zijderoute

  1. Wat een indrukwekkend filmpje… kan er nog nooit bij hoeveel doorzettingsvermogen de mensen vroeger hadden om met kamelen over bergen zulke reizen te maken om hun ZIJDE aan de man te b rengen !!

  2. Ik wist niet dat deze tentoonstelling er was, dank je wel voor het logje. Hier wil ik zeker heen gaan!

  3. Dank je wel Berthi voor dit verhaal en het filmpje.
    Op de BBC is een paar jaar geleden ook een documentaire geweest over de zijderoute–dat was ook erg mooi en interessant.
    gezellige avond
    groetjes,Truus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *