Historisch festival ‘Bathmen Spant De Kroon’


Bathmen gaat 200 jaar terug in de tijd, terug naar 1814. Het historisch festival is afgelopen donderdag begonnen en vandaag is de laatste dag.


Deventer werd 200 jaar geleden nog bezet door de Fransen. Kozakken en Pruisen, gelegerd in de bossen bij Bathmen, kwamen de plaatselijke bevolking te hulp en belegerden de stad. Na het vertrek van de Fransen werd in Bathmen de allereerste Oranjevereniging van Nederland opgericht als steunbetuiging aan Prins Willem.


Vanmiddag vindt er opnieuw een veldslag plaats, van 12.00 tot 13.00 uur. Honderden Napoleontische strijders aan de ene kant en Pruisen, Kozakken en Landstormers aan de andere kant leveren strijd in de bossen bij Bathmen. Voorafgaand aan deze veldslag vonden de dagen daarvoor de nodige schermutselingen plaats in en om het dorp. In het bos konden de kampementen van de troepen worden bezocht.


LiaS bezocht gisteren het historische festival in Bathmen en maakte deze foto’s die je een indruk geven van dit evenement.Meer informatie over dit festival staat te lezen op de website Bathmen Spant De Kroon. Van de voorbereidingen zijn verschillende filmpjes gemaakt. Je kunt ze hier, hier, hier, hier en hier bekijken.

5 gedachten over “Historisch festival ‘Bathmen Spant De Kroon’

 1. Precies zo een ijzeren hoepel heb ik vroeger ook gehad.
  Gekregen van mij opa en oma, en speciaal door de smid gemaakt.

 2. Wat zijn er prachtige evenementen in den lande.
  Wij zijn er ook klaar voor.
  De 2e dag van de textieldagen op de borg Verhildersum in Leens.
  Komt U ook??????????
  Sabine, Jeanny en Elma,

 3. @Jenny, heb je de ijzeren hoepel nog? Het is een speciaal cadeau met een mooie herinnering.

  @Elma, ja, wat is er toch veel moois te zien en te beleven in ons land. Het zonnetje schijnt ook nog eens vandaag, die werkt dus heel goed mee voor alle activiteiten. Nu de bezoekers nog. Ik wens jullie een heel fijne tweede textieldag met veel belangstellenden!

 4. Hopelijk laat Jeanny weer wat zien vanuit Leens…had geen gelegenheid om te gaan…jammer ..jammer maar te veel andere dingen deze week te doen.

  Het lijkt wel of er de laatste tijd meer herdenkingen zijn..misschien bang dat anders alles in het vergeetboek komt ?? zie je die waaier en die parasol ??

 5. @Licia Huizer, het is belangrijk dat wij onze geschiedenis niet vergeten!

  Ja, een schitterende waaier en parasol! Zou ze die zelf hebben gemaakt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *