Kunst met een Kruissteek

In de Kerk van Oudendijk vindt op 7 juni de opening plaats van een unieke tentoonstelling: een uitgebreide selectie van het werk van Trees van Praag-Haremaker. Trees borduurde onder andere vele merk- en stoplappen, geboortelapjes – daar heeft zij er wel honderden van gemaakt -, knottedoeken, prentenboekjes, stamboomlappen, levenslooplinten en ‘stoellapjes’ – die zij onder de stoel van de gasten plakte, wie erop zat, mocht hem houden -.

In 2006 maakte je voor de eerste keer kennis met Trees van Praag-Haremaker op dit blog. Hier zie je een fragment van één van de honderden geboortelapjes die Trees borduurde. Barbara en Frank ontvingen voor hun 50-jarig huwelijksfeest een schattig lapje. Het begin van de knottedoeken, een mini-merklapje voor Eline, Merkwaardig 2007, het geboortemerklapje voor Geesje en de levenslooplint voor Christina Maria Stoffels.


Op de krantenfoto zie je Trees met twee enorm grote verhalende lappen (rechts de Beemsterlap) die op de tafel liggen. Op de achtergrond zie je een ingelijste stamboomlap hangen. Op dit moment werkt Trees aan een heel bijzondere lap: ‘De eeuw van de wieg van mijn vader’. Een stamboom aan de hand van de wieg die haar grootouders in 1903 kochten. Generaties Haremaker en Van Praag hebben erin geslapen, met als jongste telg Lucy in 2010. Rondom die familielijn borduurt Trees taferelen uit de Nederlandse en wereldgeschiedenis.

De expositie Kunst met een Kruissteek is van 7 juni tot en met 15 juni 2014 te bezichtigen in de Kerk van Oudendijk, Dorpsweg 24, 1631 DE Oudendijk NH van 12.00 tot 16.00 uur. Entree € 2,50.

8 gedachten over “Kunst met een Kruissteek

 1. Beste Berthi, leuk dat er een tentoonstelling is in de kerk van Oudendijk. Maar, welke Oudendijk is dit? In Noord-Holland of in Noord-Brabant? Ik verneem graag. Met vriendelijke groet,

 2. @Margriet Boender, oeps, ik wist helemaal niet dat er twee plaatsen met de naam Oudendijk zijn. Maar het is in Noord-Holland. Ik ga dit meteen aanpassen in de log.

 3. Wat leuk! Wat leuk om Trees nu ook eens te zien! Het gaat me helaas niet lukken, daarvoor valt deze korte expositie net in de verkeerde week (tentamenvoorbereiding) maar ik hoop dat de draad wordt opgepakt zodat de collectie uitgebreider gezien kan worden.

 4. LIJKT ME LEUK OM EENS NAAR N.,H. AF TE REIZEN… ZAL EENS ZIEN OF ER NOG EEN VRIJE REIS OVER IS.

 5. was jaren geleden op bezoek bij haar, Fascinerende vrouw, Genieten van de lappen en ogen te kort voor de kleine grapjes, Basje

 6. Ben al een hele poos bezig om alle verhalen en terug verwijzingen te lezen over Trees.Kan me ook een artikel van haar herinneren in een tijdschrift–HZG???
  Ze zijn enig deze borduurwerken en je blijft kijken!
  En moet me de volgende keer toch echt aanmelden voor een dagje Merkwaardig.Nu nog even verder lezen……
  gezellige dag
  groetjes,Truus

 7. In welke HZG is dat geweest? Ik wil er graag meer over weten.

 8. Eens in de zoveel tijd bekijk ik ‘even’ alles. Wat prachtig toch allemaal, mooi lijkt me deze tentoonstelling. Kijken of t lukt het te gaan zien.
  Ook erg mooi het filmpje met de gele draad; bijzonder…..Het was even genieten op mijn vrije middag.
  Berthi, dank je weer voor al deze informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *