Men of the Cloth

Ambacht in Beeld is een documentaire filmfestival over ambacht met een verdiepend symposium, masterclasses van ambachtslieden en filmworkshops voor jong en oud. Van 30 mei tot en met 1 juni 2014 in theater Dansmakers aan ‘t IJ, in de Kromhouthal (Amsterdam).


Vrijdagavond om 20.00 uur draait de documentaire Men of the Cloth. Het is een ontroerend, humorvol en inspirerend portret van drie bejaarde Italiaanse meesterkleermakers. Nino Corvate en Joe Centofanti werken beiden als onafhankelijke custom tailers in de Verenigde Staten. Checchino Fonticoli werkt zijn hele leven al bij Brioni, een luxe kledingmaatschappij in Italië. Het zijn mannen van de oude stempel die het vak op de traditionele manier hebben geleerd. De film ontrafelt hun vakmanschap door het uitgebreide proces van het aanmeten van een maatpak te volgen, van een stuk stof tot een afgewerkt kledingstuk. De film is ook een portret van drie mannen die aan het eind van hun carrière zijn en maar moeilijk afstand kunnen doen van hun passie.

Hier kun je een korte trailer van twee minuten bekijken en hier is een trailer van de film van tien minuten te zien.

Regisseur van de film is Vicki Vasilopoulos, Grieks-Amerikaanse documentairemaakster, journaliste en fashion editor. Voor Men of the Cloth heeft ze haar hoofdpersonen gedurende elf jaar gevolgd. De film was geselecteerd door het DOC NYC, het grootste documentaire filmfestival in de VS en wordt tijdens het Ambacht in Beeld Festival exclusief vertoond.

Na afloop van de film is er een paneldiscussie in aanwezigheid van regisseur Vicki Vasilopoulos. Onder leiding van Ninke Bloemberg, conservator Mode & Kostuums van het Centraal Museum, zal er gediscussieerd worden over belangrijke thema’s uit de film zoals vakmanschap en meesterschap, massaproductie versus maatwerk en het probleem van opleiding en opvolging.

Panelleden zijn: Vicki Vasilopoulos (Regisseur ‘Men of the Cloth’) – Roel Wolbrink (New Tailor, meesterkleermaker) – Amir Etemadi (Ettemadis, shirt maker & tailor) – Mischa Bergshoeff (Il Maestro, maatschoenmaker).

Tickets à € 7,50 zijn online verkrijgbaar via Ambacht in Beeld.

4 gedachten over “Men of the Cloth

  1. Wat een vakmanschap, prachtig om in een dergelijk atelier te kijken.
    Jammer dat de documentaire niet op de t.v. komt.
    Amsterdam is een beetje ver om de film te bekijken.

  2. @Elma, ik hoop dat de documentaire op een gegeven moment op de tv komt, want ook voor mij is Amsterdam niet om de hoek om zo eventjes naar een film te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *