10 gedachten over “Klarendal mooi wijk

 1. Berthi@ wat leuk dat je deze wandeling door Klarendal hebt gemaakt.
  Ver voor de oorlog hadden mijn oma en opa er een slagerij.
  Al 50 jaar ben ik er niet meer geweest, wat is er veel veranderd.
  Door dit logje heb ik een hele tijd op Google zitten zoeken en alle oude plekje uit mijn jeugd weer eens opgezocht.

 2. Het verhaal is nog niet uit.
  Met mijn 92 jarige moeder gebeld, ze is geboren in Arnhem en woont nu midden in Arnhem in een verzorgingshuis.
  Met Google maps en streetvieuw in beeld praten wij over Klarendal.
  Het verhaal begon op het Vogelwijk waar ze eerst woonden. De straatnaam en huisnummer wist ze nog. Nu bekijk je dit op Google terwijl ik er nog nooit geweest ben. Er zal wel wat veranderd zijn, maar in grote lijnen klopt haar beschrijving met de streetvieuw, erg leuk om hier over te praten. Er was zo een uur voorbij.
  Wij wonen nu al 48 jaar in Groningen, maar Arnhem is toch de plaats waar ik ter wereld kwam.

 3. Ik ben ook een Arnhems meisje! M’n vader was 25 jaar onderwijzer op de Creutzbergschool. Met veel genegenheid gaf hij les aan de kinderen uit de soms hele grote gezinnen. Hij spaarde zegeltjes in de klas die hij keurig op spaarkaarten plakte en zodoende geld bij elkaar spaarde om de kinderen uit arme gezinnen te kunnen meenemen op een schoolreisje. De school is geen lagere school meer, maar er zullen vast nog Arnhemers zijn die hebben leren rekenen van m’n vader.

 4. @Elma, dit logje brengt dus veel herinneringen naar boven voor jou. Ik weet dat jij in Arnhem bent geboren, maar dat je opa en oma een slagerij hadden in Klarendal hoor ik nu voor het eerst.
  Fijn dat we via Google overal naar toe kunnen reizen zonder de deur uit te hoeven.

  Prachtig om te lezen dat je vanavond samen met je moeder herinneringen hebt op kunnen halen.

  @Marianne Burgers, prachtig gebaar van je vader om kinderen uit arme gezinnen een kans te geven om mee te kunnen gaan op schoolreisje; het hoogtepunt van het jaar!
  Een leerkracht vergeet je niet snel. Jouw vader zal dus absoluut nog bekend zijn in Arnhem.

 5. Marianne Burgers@ mijn moeder heeft ook op de Creutsbergschool gezeten,
  Ze is van 1922 en zal niet bij je vader in de klas hebben gezeten.
  Mijn vader woonde op de Vijverlaan, dicht bij de school.

  Berthi@ wat heb je door je wandelingetje weer veel losgemaakt ?
  Later is de slagerij verhuisd naar de Johan de Witlaan.
  Op de plek waar van 1951 tot 2001 de Pauleskerk heeft gestaan.
  In september 1944 bij de slag om Arnhem is de winkel gebombadeerd.
  Na jaren in een noodwinkel in de Bijkershoekstraat (zijstraat Joh. de Witlaan) te hebben gezeten zijn er tegen over de plek waar ze vroeger woonden nieuwe flats met eronder winkels gebouwd. Ik denk dat de winkel geopend is begin 1952. Wij woonden na jaren in Overijssel te hebben gewoond weer in Arnhem.

 6. @Elma, gisteren vond ik deze site met foto’s, misschien heb je die zelf ook al gevonden: http://www.historischklarendal.nl/uitgelicht/vogelwijk/vogelwijk.html

  Jouw vader woonde in de Vijverlaan, waar in 1937 oud loco burgemeester en wethouder Arie Bennis kwam te wonen op nummer 120.

  Peter en ik liepen via de Sonsbeeksingel naar de Klarendalseweg waar nu het Modekwartier is: http://www.modekwartier.nl/ Op de terugweg zijn we nog even naar het mooie Luthers Hofje geweest.

 7. Meester Burgers kan ik me nog wel herinneren, ik zat van 1949 tot 1955 op deze fijne school. De heer Gerritse was “bovenmeester”.
  Meester Burgers was, dacht ik, minder valide. Wij hielpen hem graag om zijn karretje naar binnen te zetten.
  Zelf ben ik geboren en getogen in de Valkstraat, leuke wijk prettige jeugdherinneringen!

  Hans de Meijer.

 8. Leuk om dit te lezen. Ik ben opgegroeid in Arnhem, geboren in Klarendal en op mijn 14e verhuisd naar Presikhaaf . Net als Hans Meijer heb ik op de Creutzberg school gezeten en herinner meester Burgers ook nog goed. De rest is wat vervaagd.
  Ik woon nu alweer 46 jaar in Drenthe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *