Fierljeppen en wadlopen in Friesland


MaaikeW: ‘Mocht het je ontgaan wat de sporter doet op deze kaart, wellicht heb je in je jeugd wel eens slootje gesprongen. Deze fierljepper houdt het niet bij een sloot, maar pakt meteen een hele lengte mee door in de stok te klimmen. Je kunt op de kaart zien dat daar stevige beenspieren voor nodig zijn, ik zou het ‘m niet nadoen! Fierljeppen heet het op z’n Fries deze sport. Het kaartje is onderdeel van een set ansichtkaarten die de Friesland als dank voor het in haar gestelde vertrouwen aan haar relaties toe doet komen en ik het in de brievenbus vond. Het is textielsport en daar heb ik je een paar kaarten van gestuurd. Ik weet dat je de textielpost en administratie erachter hebt gearchiveerd, maar wil je deze kaart toch niet onthouden. Dat komt ook door het shirt met de Friese vlag erop, ik blijf als Friezin chauvinistisch ingesteld, maar daar weet je als Brabantse alles van.’


MaaikeW: ‘Deze kaart is onderdeel van een fraaie set ansichtkaarten aan de Friesland Bank, in de serie van 5 ansichtkaarten zijn er twee echt met textiel, een derde met een Friese vlag, maar die heb je al eens van mij toegestuurd gekregen in de vorm van een Elfstedentochtkaart. Deze kaart heeft betrekking op de Friese sport fierljeppen (schrijf ik het op het verkeerde kaartje zie ik nu), deze gaat over wadlopen. Ik weet eerlijk gezegd niet meer of de categorie ook erg vertegenwoordigd is bij de textielpost, maar deze kan niet ontbreken, vind ik persoonlijk, ook al is textielpost officieel afgelopen. Ik kan me voorstellen dat je het krijgen van textielkaartjes mist, dus stuur ik je deze kaartjes direct aan je.’

2 gedachten over “Fierljeppen en wadlopen in Friesland

  1. het slootje springen werd/wordt ook hier wel gedaan inde omgevingen van Leerdam Heb verschillende malen zo’n evenement meegemaakt , Natuurlijk is het leukste??? als de springer het niet haalt en midden boven de sloot van zijn stook afglijdt,….mooie kaart ook van de wadloper, domme mmensen zoals ik zien daar de lol niet van in , heb het dus nooit gedaan fijn dag Basje

  2. Polsstokverspringen voor mensen die nog in hun jeugd zitten?? Kan hier de lol ook niet van inzien,net als wadlopen.Fryslan boppe-zou mijn dochter zeggen–ze is met een Fries getrouwd.Wat moet je daar nou mee als Groningse schoonmoeder??? (lol)
    gezellige dag-helaas grijs na al de zonnige buitendagen….
    goed weekend
    groetjes,Truus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *