‘Geborduurde’ kaarten uit de Elzas


Ansichtkaarten hebben altijd mijn belangstelling gehad, ook al voordat ik het project Textielpost begon. Onlangs is Textielpost afgesloten met een prachtige expositie in Museum de Kantfabriek. Maar… het is wennen hoor nu dit project is afgelopen! Mijn ogen blijven gericht op textielkaarten, ook in de Elzas. Ik kan je zeggen dat de textielkaarten daar in de minderheid waren. Na goed zoeken zag ik in een souvenirwinkeltje in Colmar, ergens ver achter op de toonbank, een super klein kaartenrekje staan met enkele ‘geborduurde’ textielkaarten. Je begrijpt dat ik zowat in de ‘zevende hemel’ was!


De ‘geborduurde’ kaarten uit de Elzas ontbraken in mijn collectie en je begrijpt dat ik geen moment twijfelde om ze te kopen. Deze kaarten intrigeren me steeds meer. In welke landen worden ze verkocht? Waar worden ze gemaakt? Wanneer zijn ze voor het eerst verkocht? Wat is de geschiedenis van deze ‘geborduurde’ kaart? Interessant om hier eens onderzoek naar te doen, als dat mogelijk is. Om meer duidelijkheid over deze kaarten te krijgen, zou ik het ontzettend leuk vinden als je mij een ‘geborduurde’ kaart zou willen sturen als je die tegenkomt. Wellicht kan ik dan door de hoeveelheid kaarten te zijner tijd verbindingen leggen. Dus toch nog een klein project Textielpost!

Eerdere logjes over dit soort kaarten kun je hier en hier vinden. In het laatste logje staan diverse links naar eerdere afbeeldingen van ‘geborduurde’ textielkaarten.

10 gedachten over “‘Geborduurde’ kaarten uit de Elzas

 1. O, wat leuk !!!
  Geborduurde kaarten sparen !!!
  We gaan weer op pad en zoeken !!!
  We gaan nooit naar verre landen, maar we gaan zoeken !!!

  Veel succes !!!

  Groeten.

 2. Ha, pak van m’n hart. Mag ik toch weer kaarten (weliswaar alleen geborduurde) zoeken……………. In de Elzas is 1 “fotomodel” favoriet zo te zien.
  Groetjes,
  Tineke

 3. Ik hou wel van dat soort projectjes. Heb ze hier in de Drome provencale nog nooit gezien, maar blijf zoeken.

 4. ………………………..en natuurlijk als het even kan een mooie postzegel..liefst iets van Textiel !!

 5. Oh, wat leuk! We mogen weer ;)!
  Ik herinner me die kaarten van vroeger, toen vond ik ze geweldig!
  Ik ga zeker kijken of ik er tegen kom!

 6. Wat leuk! Ik zou graag je adres hebben, zodat ik deze kaarten kan sturen,
  groetjes, Ria

 7. We hopen deze zomer naar Lapland en Noorwegen te gaan
  en ga kijken of ik wat kan vinden!

  Hartelijke groet Ditty

 8. Leuk,weer een speurtocht naar kaarten!
  Heb je ook zo’n mooie schaal meegenomen uit de Elzas?
  Moest weer even bijlezen na al het ‘gefeest’ en de dagen in de tuin–heerlijk.
  groetjes,Truus

 9. @Annemie F., ik ga ook nooit zo ver weg. Naast de deur vond ik deze ‘geborduurde’ kaart:http://berthi.textile-collection.nl/2011/02/07/textielpost-holland/

  en in Arnhem kwam ik deze kaart tegen: http://berthi.textile-collection.nl/2014/01/13/textielpost-geborduurde-textielkaarten/

  Zo zie je maar weer dat je dit soort kaarten op plaatsen tegen komt waar je het eigenlijk niet verwacht, maar daardoor extra leuk!

  @Tineke, het is zo moeilijk om afstand te doen van de textielkaarten en deze kaarten nemen inmiddels toch wel een heel bijzonder plekje in. Ze intrigeren me enorm!

  @Annelies, op de meest verrassende plekken kom je deze kaarten tegen! Dus… wie weet!

  @Licia Huizer, (*_*) (*_*) (*_*)

  @Niesje , super leuk!

  @Lupineke, geweldig!

  @Ria, ik stuur je een e-mail met de gegevens.

  @Ditty Tesseling, ongelooflijk leuk! Ik ben heel benieuwd. Ik wens je alvast een fantastische reis naar Lapland en Noorwegen! Geniet van deze prachtige landen!

  @Truus uit Drenthe, de schaal heb ik uiteindelijk laten staan ondanks ze ontzettend mooi zijn! Soms moet je afwegingen maken.
  O heerlijk, jij hebt gezellige feestdagen achter de rug en dankzij het mooie weer kon al het feesten in de tuin plaatsvinden. Wat hebben we toch een super goed voorjaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *