Specialiteiten van de Elzas


De meest bekende specialiteit van de Elzas is toch wel het Baeckeoffe gerecht. De ingrediënten bestaan vooral uit aardappels, vlees en groente die in een terrine bij elkaar gevoegd worden. Daarna moet de terrine een paar uur in de oven staan. Met een langere baktijd wordt de Elzasser stoofpot alleen maar beter. Baeckeoffe betekent in het Elzassisch bakkersoven en verwijst naar de tijd dat de dorpsvrouwen hun terrine in de nog warme oven van de bakker mochten plaatsen. Met name als het wasdag was en de vrouw geen tijd had om te koken, kwam de stoofpot op tafel te staan.

De terrines op de foto zijn gemaakt in Soufflenheim (Elzas), de bakermat van het Elzassische aardewerk.


Een andere specialiteit is de Elzasser kougelhopf ofwel de Elzasser tulband. Hier staat een recept. Wil je een Elzasser stoofpot maken, tik dan Baeckeoffe gerecht in bij Google en je kunt aan de slag. De tulband wordt net als de stoofpot in een Elzassisch aardewerker vorm gemaakt.


Behalve deze twee specialiteiten is er nog de Tarte flambée ofwel Flammekueche. Bij de meeste mensen beter bekend onder de naam Flammenkuchen. De eerste avond in de Elzas aten wij een Tarte flambée. Het is een soort heel dunne pizza. Natuurlijk dronken we ook een glaasje Pinot Gris van de streek!

10 gedachten over “Specialiteiten van de Elzas

 1. Prachtig om dat allemaal weer te zien…was je niet te vroeg voor het eten?? wij maakten nogal eens mee dat we een uurtje moesten wachten omdat de Baas met zn personeel eerst gingen eten en we met een glaasje wijn maar af moesten wachten wanneer we aan de beurt kwamen..maar ja ondertussen zie je van alles dus dat is niet zo erg in de vakantie.

 2. @Licia Huizer, op maandagavond waren er bijzonder weinig restaurants open in Colmar, net als bij ons. We moesten echt zoeken, maar uiteindelijk kwamen we bij een klein restaurant terecht waar slechts enkele gasten waren. Misschien heeft het te maken met het feit dat het toeristenseizoen nog niet echt begonnen is.

 3. Dat is smullen, de recepten zijn opgeslagen.
  Wij hopen dat jullie nog veel reizen maken.
  Het zoeken naar textielkaarten zal altijd wel blijven.
  Door het textielkaartenproject had je meteen een doel.
  Er zal heus nog wel eens een kaart op de mat vallen.

 4. de terrines zijn super mooi, Doet me denken aan Hindelopen verfwerk op de theebladen enzo, tulband de stenen vorm zal ook best smaken bij de koffie denk ik, Fijne zonnige dag Basje

 5. En ga je deze recepten ook zelf klaar maken ?

  Mij vielen in de Elzas o.a. de vele fraaie uithangborden op .

 6. @Mien B., ik heb heel veel foto’s van de schitterende uithangborden!
  En wat de recepten betreft… nou nee, ik geloof niet dat ik ze ga maken!:-) De tulband misschien eens…

 7. Dat klinkt allemaal heerlijk
  @ Birgitte wanneer jij je adres nog even doorgeeft komen we bij je eten 🙂

 8. Mmmmmmmmmmmmm, Flammenkuchen. En je moet de echte Elzasser geproefd hebben om te weten hoe je met de (zoveel verschillende) recepten moet omgaan! De meeste recepten gaan uit van een veel te dikke deeglaag. Hij hoort heel dun en knapperig te zijn en ook de laag uien/spekjes/crème fraîche moet niet te dik zijn. Van alle recepten en de geproefde (in Strassbourg) Flammenkuchen heb ik een eigen recept gemaakt, ooit gepubliceerd op één van mijn blogs: http://amantdecuisiner.blogspot.nl/2010/11/flammenkuchen-tarte-flambee.html
  Berthi, dit recept kan iedereen maken. Het enige wat je even aan moet voelen is het brooddeeg. Ik laat altijd onder huishoudfolie zo’n 3 uur in een lichtjes voorverwarmde (na voorverwarmen op rijsstand of iets hoger de oven uitzetten)oven rijzen.
  Snel klaar (afgezien van het rijzen) en jammie……….
  Groetjes,
  Tineke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *