Moederdag 2014


Vandaag werd ik verrast met het boek Thérèse Schwartze (1851-1918) – Haar klant was koning van de auteur Cora Hollema. Thérèse Schwartze (1851-1918) – Haar klant was koning vertelt het verhaal van de harde leerschool bij haar vader, haar technisch raffinement, het hof waar zij kind aan huis was, de internationale roem en haar miljoenenvermogen. Van de jaloezie en verbijstering die zij opriep. Van de achtergrond van haar zakelijk talent. Het verhaal van een bijzondere persoonlijkheid en een uitzonderlijke carrière.

In het Maagdenhuis in Antwerpen zag ik onlangs het prachtige schilderij Vijf weesmeisjes uit het R.C. Maagdenhuis uit 1888 van Thérèse Schwartze. Dit schilderij staat eveneens in het boek afgebeeld, maar ook zien we een aquarel van een Amsterdams weesmeisje.


Deze aquarel dateert uit circa 1890 en bevindt zich in het Rijksmuseum Amsterdam. Sinds 1887 oefende Thérèse Schwartze zich enige jaren in de aquareltechniek onder leiding van Nicolaas van der Waay (1855-1936). Er zijn echter weinig aquarellen van haar bekend. Haar biograaf Martin meent dat de hoge eisen die zij zichzelf stelde haar weerhouden zou hebben deze techniek vaker toe te passen: ‘… het pleit voor haar strenge zelfkritiek, dat zij de vruchten dier studie niet – of althans nauwelijks – in haar portretopdrachten tot uiting heeft gebracht. In tegenstelling tot het pastelschilderen ging het aquarelleren haar niet vlot genoeg af.’ Wellicht gunde Thérèse Schwartze zich niet de tijd het waterverfschilderen onder de knie te krijgen gezien het tempo waarin zij haar portretopdrachten meende te moeten afwerken.

6 gedachten over “Moederdag 2014

 1. mooi kado heb je vandaag gekregen.. k’ga eens kijken of het hier ook bij de boekhandel ligt of staat

 2. staat de afbeelding van het Bruidje uit Oud Beijerland er ook in ?? dat vind ik, zo’n ontroerend plaatje !! heb het ooit eens ergens uitgeknipt en hier tussen mn spulletjes liggen !!

 3. Het ‘Bruidje uit Oud-Beijerland’ staat afgebeeld in de nieuwste versie van de bio over Therese Schwartze: “Therese Schwartze – Painting for a Living’ (Amsterdam 2021.
  Te koop in ieder boekhandel voor 35 euro.
  Expo Schwartze nog te zien tm 8 mei 2022 in Delft, Museum Paul Tetra van Elven, http://www.tetar.nl
  mvg
  Cora Hollema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *