Papier Biënnale Rijswijk 2014

Op 14 juni 2014 jubileert Museum Rijswijk met de tiende Papier Biënnale. Deze internationale tentoonstelling is te zien tot en met 26 oktober 2014.


Kunst kruipt waar het niet gaan kan. Als water stroomt de installatie van Wade Kavanaugh & Stephen B. Nguyen door het museum. Museum Rijswijk heeft nooit eerder wateroverlast gehad, maar nu wordt het spannend… Het is maar goed dat de watervallen van papier blijken, evenals alle andere bijdragen van liefst 25 internationale kunstenaars, die niet eerder in Nederland exposeerden.


Detail van het werk Veelkleurig van Helene Briels.

Al twintig jaar organiseert Museum Rijswijk de Papier Biënnale. In tien gejureerde edities toonden meer dan 200 kunstenaars hun kunnen, met als gemeenschappelijk element: papier. Papier is dienstig als drager van schetsen en gedachten, beschermer van vluchtige invallen. Steeds vaker inspireert papier zelf en wordt het hoofdonderwerp van een kunstwerk: boodschap en materiaal zijn onlosmakelijk verbonden. Kunstenaars kiezen er bewust voor om zelf met vezels en water papier te maken of bewerken juist bestaand papier door het te kreukelen, vouwen, snijden, knippen, scheuren, samen te persen of opnieuw te verpulpen.


Het werk WZ 072014 van Ole Möller.

Bij de Papier Biënnale verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus met een overzicht van de deelnemende kunstenaars en een bespiegeling over de tien edities (Ned/Eng). Auteur: kunsthistoricus Frank van der Ploeg. ISBN/EAN 978-90-821807-1-8. Verkoopprijs € 19,75.

Op zondag 14 september 2014 wordt van 13.00 tot 17.00 uur een grote papiermarkt georganiseerd op het voorplein van het museum en in de Oude Kerk tegenover het museum.

1 gedachte op “Papier Biënnale Rijswijk 2014

  1. Nog maar 37 nachtjes slapen en dan is het weer genieten geblazen in Rijswijk 🙂
    Wat vliegt de tijd toch, de vorige papierbiënnale lijkt nog maar net voorbij en nu is het bijna weer zover. De tentoonstelling in 2012 was de reis naar Rijswijk dubbel en dwars waard en de catalogus is ook steeds het aanschaffen waard. Wat kan een mens toch blij worden van papier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *