De tentmakers van het Oude Caïro – The tentmakers of Old Cairo


Tarek Elsafty is een van de weinige tentmakers van het Oude Caïro. Hij is morgen nog aan het werk op Expo Veldhoven. Gebrek aan belangstelling heeft Tarek niet. Iedereen is onder de indruk van zijn snelle en vakkundige werk. Met aandacht heb ik zijn werkwijze en fraaie werk staan te bewonderen.


Het werk wordt ’tentmaking’ genoemd omdat van oorsprong dit applicatiewerk op de voering van tentdoeken werd toegepast. Aan de buitenkant zag de toeschouwer slechts het witte effen tentdoek. Maar zodra hij de tent binnenstapte zou hij een overweldigend schouwspel ervaren van heldere en complexe wanddecoraties.

Jammer genoeg sterft de kunst van de tentmakers uit. Drukwerk – dat zoveel goedkoper is – vervangt het met de hand gestikte applicatiewerk. Het traditionele werk wordt gebruikt bij vieringen in Egypte zoals: trouwerijen, begrafenissen en straatfestiviteiten. Op dit moment zijn er nog slechts ongeveer 50 tot 60 tentmakers.


Tentmakers zijn over het algemeen mannen. De vrouwen werken binnenshuis en de mannen buitenshuis. Daarbij komt dat het tentdoek van canvas zwaar is. Tegenwoordig worden er geen tentdoeken meer gemaakt met dit fraaie applicatiewerk, maar alleen kleinere werken als decoratie zoals die te zien op Expo Veldhoven.


De tentmakers zijn te vinden in de wijk Khan-Al-Kheminya in het Oude Caïro. Zij specialiseren zich in het met de hand gestikte applicatiewerk op canvas en katoen. Het merendeel van de dessins zijn geometrisch, vaak gebaseerd op de lotusbloem. Ook zijn er figuratieve dessins waarbij vogels populair zijn. Andere ontwerpen gaan uit van het Arabische of Koefisch schrift, doelgericht op de gebeurtenis waarvoor het werk wordt gemaakt.


Detail van een applicatiewerk.


Je krijgt een stijve nek van het snelle applicatiewerk…


Detail van een applicatiewerk.


Morgen is de laatste dag dat Tarek Elsafly aan het werk is in Veldhoven, van 10.00 tot 17.00 uur.

8 gedachten over “De tentmakers van het Oude Caïro – The tentmakers of Old Cairo

 1. Als het enigszins kan gaan kijken . Er is zoveel te zien en te genieten !

 2. voor de thuiblijvers was dit een feest om te zien. Schitterend werk en ondanks het dikkere materiaal toch heel bloeiend. Ben gefascineerd door de vogeltjes, Fijne dag nog in Veldhoven, basje

 3. Zag op youtube een filmpje van deze tentenmaker-wat een snelheid waarmee hij dit doet!!! Wat zou een quilt dan vlug in elkaar zijn gemaakt als wij quiltsters ook deze snelheid zouden hebben–of we er dan net zoveel plezier aan beleven is een tweede.
  groetjes,Truus

 4. Heb weer veel gemist en tIs maar de vraag of ze nog eens in Nederland komen, maar ja k ‘zit op het moment aan een kastje en draden verbonden met elektroden. dus e ven kalm aan doen..LASTIG !! helpt wel voor de pijn.

 5. Wat jammer nou! Ben altijd al gefascineerd geweest door de tentmakers van Caïro en hun applicatiewerk en nu is er eentje in Veldhoven geweest! Heb dit spijtig genoeg moeten missen wegens vakantie.
  Ergens hoop ik dat hij nog terugkomt in oktober 2014 maar dat zal wel niet!
  Wat is dat nou balen!
  Groetjes,
  Ann

 6. @Ann, erg jammer dat je deze tentmaker niet hebt ontmoet. Het was fascinerend om hem aan het werk te zien. Zo snel en geraffineerd! Ik vermoed dat hij in oktober niet in Veldhoven zal zijn.

 7. Wat heerlijk om te zien, deze “ Tentmakers of Cairo”
  Ik heb 2 x een tentoonstelling van ze gezien in Saint Marie. De 1 e keer vol bewondering gekeken ,hoe lapje voor lapje geappliceerd werd .
  De 2e x onmiddelijk een prachtige Quilt gekocht, met bonte vogels. Hij hangt aan de muur, en ben er nog steeds heel blij mee.

 8. @Jannie de Jong, schitterend werk maken zij en wat leuk dat jij een mooie quilt met bonte vogels van ze aan de muur hebt hangen! Blijf genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *