Pet van de Luijtgaarden


Eén op de drie Nederlanders verzamelt. Je hebt kleine en grote verzamelaars. Tot de laatste groep mogen we onderhand toch ook Pet van de Luijtgaarden rekenen.


Visueel kunstenaar Pet van de Luijtgaarden is gefascineerd door de absurditeit van de veelheid aan spullen. ‘Winkels worden steeds groter en voller. Maar waar hebben we het allemaal voor nodig?’


Als kind verzamelde Pet bierflesjes en postzegels, in zijn studententijd stortte hij zich op boeken. Nu brengt hij uren door op Marktplaats en rijdt door heel Nederland voor verzamelingen die vaak te koop worden aangeboden uit noodzaak: geldproblemen, overlijden, echtscheiding en ruimtegebrek zijn de meest voorkomende redenen.


Pet koopt complete verzamelingen op van objecten zoals wegwerpaanstekers, kikkers, G.I. Joe actiepoppen, flippo’s, barbies, petten, porseleinen poezen, puntenslijpers, brillen en lipjes van koffiemelkcups. Hij vraagt ook aan collega kunstenaars om sculpturen, beelden of haute couture te maken van één van zijn verzamelingen. Een voorbeeld is de struisvogel op de foto die samengesteld is van wegwerpaanstekers.


Heb je een verzameling zonnebrillen? Misschien is het een idee om hiervan een lamp te maken.


In het hoofdgebouw op de TU/e is de expositie Collector’s Items – Opmerkelijke verzamelingen van Pet van de Luijtgaarden te zien tot en met 15 mei 2014. Voor de tentoonstelling zijn de objecten uit onze wegwerpmaatschappij keurig gerangschikt tot een kleurrijk landschap. Is hier sprake van verzamelplezier, van nostalgie, of kijken we naar uitwassen van verspilling en hebzucht?


Twee haute couturestukken die met de hand zijn gemaakt. Deze keer niet van de fijnste stoffen, maar van luciferdoosjes en telefoonkaarten.


Tot en met 15 mei kun je 30.000 objecten bewonderen op de TU/e. Dat je herkenbare verzamelingen zult ontdekken staat al vast.

6 gedachten over “Pet van de Luijtgaarden

 1. @Basje, Als een enorme hoeveelheid spullen geordend bij elkaar liggen, geeft dat een mooi beeld . Ik moet er zelf niet aan denken om zoveel in huis te hebben, ik zou er een beetje gek van worden! 🙂 Gisteren spraken een filosoof en socioloog op de TU/e en van de laatste persoon kocht ik zijn boek ‘Hebben is houden’: http://www.harpo.nl/…/hebben-is-houden-waarom-verzamel…/ Wat drijft de mens om te verzamelen? Een boeiend onderwerp.

 2. Wat moet ik hier van denken??? Verbazingwekkend wat je met verzamelingen kunt doen,maar ook verbazing wat een mens allemaal kan verzamelen–lipjes van koffiemelkcupjes…..
  Wel een leuk idee de lamp van zonnebrillen.Zag laatst op internet ook een lamp van weggooilepels waarvan de stelen waren afgehaald.Je moet maar op het idee komen….
  gezellige dag
  groetjes,Truus

 3. Verzamelen, ik kijk om mij heen en wat verzamel ik. (of beter gezegd niet)
  Te veel om op te noemen. Wat begon met één lege blauwe fles van water is nu een hele collectie blauw glas geworden in dezelfde kleur. die nu drie vernsterbanken vullen. Oude breinaaldenkokers, kaartjes stopwol. Ik houd maar gauw op.

 4. Berthi,interessant om over dit onderwerp te lezen en over te zien.Ik geniet. Hannie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *