Vijf weesmeisjes uit het R.C. Maagdenhuis


Vanmiddag was ik in het Maagdenhuismuseum in Antwerpen om de expositie Van de Amstel tot de Schelde te bekijken. Ik zag daar het prachtige schilderij Vijf weesmeisjes uit het R.C. Maagdenhuis uit 1888 van Thérèse Schwartze.


Detail van het schilderij dat eigendom is van Museum Boijmans Van Beuningen. Morgen zal ik meer foto’s van de expositie laten zien.

6 gedachten over “Vijf weesmeisjes uit het R.C. Maagdenhuis

 1. Wat gezellig zitten deze meisjes aan de tafel te handwerken.
  Waar gaat het gesprek over?
  Dat was genieten als je een dergelijk schilderij tegen komt.
  Jullie maakten een buitenlandse reis om al dit moois te zien.

 2. Dus toch tijd gemaakt om naar Antwerpen te gaan !! goed hoor …wij genieten mee..wat een prachtig schilderij…. Ja dit kon je toch niet voorbij laten gaan i.v.b. met je eigen studie en boek Merk-en stoplappen !!

 3. @Licia Huizer, op een gegeven moment moet je een datum prikken, want anders komt het er gewoon niet van. Gisteren bleek het ook nog eens Erfgoeddag te zijn, te vergelijken met onze Open Monumentendag.
  http://www.erfgoeddag.be/

  De expositie is niet groot, maar voor ons boeiend vanwege het onderwerp. Het schilderij van Thérèse Schwartze was voor mij het topstuk van de tentoonstelling. Als je naar het Maagdenhuismuseum gaat, moet je beslist deelnemen aan een rondleiding.

 4. Wat een prachtig schilderij! Met van die subtiele details zoals de gezichtsuitdrukking van de meisjes, het tweede van rechts in het bijzonder. En ook de kantelende stoel rechts vind ik bijzonder.
  Is het linkse meisje de anderen aan het voorlezen tijdens het handwerken? Interesseert het ze? Ze kijken eerder verveeld.
  Zijn ze een kleed aan het herstellen? Is de zorg van het rechtse meisje er op gericht om het kleed op de juiste plaats te houden? Ze heeft schijnbaar geen handwerktaak.
  Fascinerend!

 5. @Saskia G., mooie uitleg! Ik vermoed ook dat het kleed hersteld moet worden. Misschien wisselen de meisjes elkaar af met lezen en naaien?

  De schilderijen van Thérèse Schwartze spreken mij erg aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *