De allereerste Koningsdag


Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezochten vandaag met hun familie De Rijp en Amstelveen op de allereerste Koningsdag. De dag begon vanochtend in De Rijp. Tijdens de tocht door deze plaats kwam de familie langs helden uit het verleden, zoals Jan Adriaanszoon Leeghwater, en maakten de gasten een boottochtje.


De koning en koningin maakten tijd voor een kort praatje met enkele Oranjefans.


Rond 12.00 uur arriveerde het koninklijke gezelschap in Amstelveen. Een grote verrassing was de aanwezigheid van de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane in deze plaats. De eerste Koningsdag verliep op dezelfde wijze als Koninginnedag voorheen. Naar verwachting zal de koning volgend jaar een andere invulling gaan geven aan Koningsdag. Foto’s: ANP

Gisteren werden voor de tweede keer de Koningsspelen gehouden. Elke school mag de Koningsspelen vormgeven naar eigen wensen en mogelijkheden, maar begint met een feestelijk ontbijt. Je kunt bijvoorbeeld spelletjes op het eigen schoolplein spelen of samen met andere scholen een sporttoernooi organiseren bij de sportvereniging in de buurt. Vorig jaar kregen alle leerlingen een speciaal T-shirt, dit jaar was het een tjoep dat dienst kan doen als hoofdband, polsband, bandana, sjaal of zakdoek. Een leuk filmpje over de tjoep kun je hier bekijken.

8 gedachten over “De allereerste Koningsdag

 1. Mooi die platte boot/schuit met bloemen….maar die TJOEP..snap jij het nog…eerst allemaal gezeur over hoofddoekjes wel of niet op school en nu worden ze uitgedeeld?/ gooi maar in mn pet !! Ik had de drie A tjes er wel eens mee willen zien lopen !!

 2. @Licia Huizer, wat vandaag niet kan, kan morgen weer wel…
  Niets zo veranderlijk als de mens…

 3. Wel jammer dat de 3 A tjes (van Licia) deze tjoep niet om hadden-zij hebben ze vast ook op school gekregen.
  Vandaag nog niets gezien over het koninklijk bezoek aan beide plaatsen-wel een volle bak daar op het water! Was te druk met mijn logees om met hen naar verschillende vrijmarkten te gaan.
  gezellige zondag
  groetjes,Truus

 4. @Truus uit Drenthe, de vrijmarkt hoort echt bij deze dag! Altijd gezellige sfeer en het is een verrassing of je iets tegenkomt van je gading.

 5. Deze 1e koningsdag was voor mij heel bijzonder, niet meer jarig.
  Na 66 jaar op koninginnedag jarig te zijn geweest is 30 april nu een gewone werkdag en hangt de vlag niet meer uit.
  Waar ik mij wel steeds over verwonder is de hoge hakjes van de dames, hoe kunnen ze er de hele dag op lopen. Maandag zullen ze wel naar de hakkenbar moeten voor nieuwe hakjes. Dat weet ik nog wel van vroeger, dan kwamen er van die plastic hoesjes om de hakken om beschadiging tegen te gaan.

 6. Net als Elma verbaasde ik me over de hoge hakken van de dames. Hoe houden ze het vol al die kilometers over hobbelkeitjes en door gras en zand?
  Ik verbaas me ook over de drie dezelfde jurkjes van de prinsesjes. Zou de tienjarige Amalia niet veel liever iets minder kleuterachtige kleding dragen?
  En wat een mooie jurk had Maxima aan! Zo’,n speciale stof en een perfect model. De mouwtjes vind ik heel interessant.

 7. Toch wel bijzonder om nu een “koningsdag” te hebben. Ik moet er nog erg aan wennen. Ben ook benieuwd hoe volgend jaar de Koningsdag gevierd gaat worden. Er wordt heftig gespeculeerd door de journalisten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *