Expositie ‘Vilt en andere zachtheden’


Traditiegetrouw vindt op 1 mei de opening van de nieuwe expositie in Nagypalli Pince Galéria plaats. Dit jaar is anders dan alle voorgaande jaren, want Frouke is er niet meer bij aanwezig. Om 16.00 uur zal Grátz Erika, de burgemeester van Nagypall, het reliëf onthullen ter nagedachtenis aan Frouke Schouwstra, samen met haar man Eddy Smid, grondlegger van de galerie. Hierna zal Eddy de officiële opening verrichten van de expositie ‘Vilt en andere zachtheden’.

Dit jaar worden in de galerie nieuwe toepassingen van vilt vertoont, maar men gaat ook iets terug in de geschiedenis, waarbij vilt werd gebruikt voor alledaagse dingen als kledij, vloerkleden en zelfs ook voor behuizing (jurt). Er zijn daarvoor drie viltkunstenaars uitgenodigd: Nagy Mari, Csille Márta, Sax Gyöngyi en één leerkunstenaar: Terény Gyöngyi. De hoeden van viltster Pócs Judit zijn gefotografeerd door Eddy Smid, die ook andere viltproducten én andere ‘zachtheden’ heeft uitgebeeld. De basis van het vilt is natuurlijk het schaap, waarvan keramist Molnár Sándor alleen de kop gebruikt, om daarmee zijn eigen ideeën te kunnen uitdrukken, die uitnodigen tot nadenken.

Maar allereerst zal het reliëf van Frouke Schouwstra worden onthuld, een geschenk van de gemeente Nagypall en de beeldhouwer Borsi Lakatos László. Frouke is in november 2013 overleden. Zij heeft 12 jaar lang als persoon en als galeriehoudster heel veel betekend voor de inwoners van Nagypall, maar ook heel veel mensen daarbuiten, binnen de Baranya.

De laatste rustplaats van Frouke (haar eigen verzoek) is de begraafplaats in Nagypall waar zij een eigen urngraf heeft gekregen. Op 5 april vond daar de begrafenis plaats onder veel belangstelling van Hongaren en Nederlanders en onder begeleiding van levende muziek.

1 gedachte op “Expositie ‘Vilt en andere zachtheden’

  1. Frouke is “thuis” in haar geliefde Hongarije.
    De tentoonstelling “Vilt en andere zachtheden” is heel toepasselijk op haar leven.
    Met veel liefde ging zij om met het materiaal wat zij gebruikte voor haar slaals, omslagdoeken en mutsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *