Lente uitstapjes


Voor de 22e keer organiseert Stichting Kunstcentrum Weert een kunstroute op paasmaandag. Dit jaar is het een tocht langs ateliers van 21 kunstenaars uit Weert en omstreken. Je krijgt een blik in de kunstkeuken van de deelnemers, de plek waar de tentoongestelde kunstwerken tot stand zijn gekomen.

Eén van de deelnemers is Karin van der Linden. Aan de bezoekers laat Karin in haar atelier ouder en recent werk zien.
——————————


Tot en met 27 april 2014 exposeren Marianne Benkö en haar dochter Daniella Hefter in Museum Het Leids Wevershuis.

Marianne Benkö reconstrueerde de oud Egyptische techniek van de encaustiek (gebruikt om grafkisten duurzaam te decoreren) en past het al 20 jaar toe als een alternatief voor geweven wandkleden, omdat er overeenkomstige structuren en texturen en dus uitdrukkingsmogelijkheden mee te bereiken zijn. Recentelijk heeft ze een nieuwe stap gezet en dienen werken in deze techniek als ontwerp voor in jacquard geweven wandtapijten. Museum Het Leids Wevershuis heeft van het werk van Daniella Hefter gekozen voor haar ’textielschilderijen’ (zie foto). Een virtuoze toepassing van textielfragmenten en met de naaimachine ‘getekende’ lijnen leidt bij haar tot expressieve en ingeleefde tableaus. Kijk voor openingstijden op de website van het museum.
——————————


Van vrijdag 2 tot en met zondag 4 mei 2014 vindt in NH Koningshof in Veldhoven elke dag van 10.00 tot 17.00 uur EXPO VELDHOVEN 2014 plaats. Tijdens dit textielevenement zijn meer dan 600 quilts te bewonderen, bieden 60 winkeliers alles rondom textiele handwerken aan en zijn er verschillende workshops te volgen.

De deelnemers aan deze expositie kun je hier vinden, informatie over de workshops staat hier te lezen en hier kun je informatie vinden over de voorverkoop van kaartjes.

Ik zal zelf aanwezig zijn met veertien oude en originele Amish quilts. Voor de merklapliefhebbers laat Historisch Museum de Bevelanden circa 50 merklappen zien uit hun eigen collectie.
——————————


Hergebruik: het kan het recyclen van materialen zijn, maar ook van ideeën, beelden of inspiratie. Op de expositie Te mooi om weg te gooien!, die nog te zien is tot en met 1 juni 2014 in het Gorcums Museum, laten hedendaagse kunstenaars en vormgevers zien hoe ze hergebruik in hun werk toepassen. Iedereen heeft daarbij zijn eigen beweegredenen: is het de poëzie van gebruikt materiaal, of is het om stil te staan bij de noodzaak van duurzaamheid?

Te mooi om weg te gooien! is een tentoonstelling met een grote diversiteit aan invalshoeken en verschijningsvormen. In de ‘Sweepers clock’ van ontwerper Maarten Baas verplaatsen twee mannen een hoop afval en vormen daarmee de twee wijzers van een klok. Kunst en vormgeving dienen zo als visuele inspiratiebron om te laten zien dat hergebruik veel meer kan zijn dan we denken. Kijk voor openingstijden op de website van het museum.
——————————


In 2014 staan Historisch Museum de Bevelanden in Goes, Museum De Schotse Huizen in Veere, het Fruitteeltmuseum in Kapelle en Streekmuseum De Meestoof in Sint-Annaland in het teken van kant. Een reisje langs de genoemde musea geeft een beeld van kant: de ontwikkeling van de techniek, het economisch belang, de diversiteit en de toepasbaarheid in de hedendaagse mode.

Zeeland zet KANT in Beeld is te zien van 10 mei tot en met 1 november 2014 in de genoemde musea. Kijk voor openingstijden op de website van de musea. Vanaf 3 juli tot en met 14 augustus 2014 zullen in de Grote of Maria Magdalenakerk te Goes speciaal voor deze gelegenheid gemaakte kanten vlinders fladderen. Daarnaast worden enkele monumentale werken in een eigentijdse vormgeving geëxposeerd.
——————————


Het geboorteland van onze koningin kent veel creatieve talenten. Met de titel hoe versier je een koningin toont galerie help u zelven in Winterswijk op welke manier Máxima door haar landgenoten versierd kan worden. Vanaf 27 april 2014 is de galerie gastvrouw voor een geselecteerde groep van 21 Argentijnse ontwerpers.

Luis Acosta is de curator van deze bijzondere tentoonstelling. Hij is Argentijn die in de jaren tachtig van de vorige eeuw aan de Rietveld Academie afstudeerde en sindsdien in Nederland woont. Door de workshops die hij jaarlijks in Argentinië geeft is hij goed op de hoogte van de ontwikkelingen in de moderne sieraadvormgeving daar. Voor deze expositie zocht hij in Buenos Aires naar de beste sieraadontwerpers met een referentie naar textiel in hun werk.

hoe versier je een koningin is de eerste grote Europese tentoonstelling met als thema textiel in sieraden van Argentijnse ontwerpers. De expositie is later ook te zien in Duitsland en Spanje. Bij de expositie verschijnt een tweetalige catalogus met foto’s van de getoonde werken. De expositie is gedurende de zomermaanden te zien tot en met 23 augustus 2014. Openingstijden: woensdag tot en met zaterdag en de eerste zondag van de maand van 12.00 tot 17.00 uur.
——————————


Tot en met 31 maart 2015 is de tentoonstelling Handwerkverhalen – Over lessen in nuttige en fraaie handwerken door de eeuwen heen te zien in Museum Pakhuis Koophandel in Leeuwarden. Kijk voor openingstijden op de website van het museum.

Op de tentoonstelling is er aandacht voor het handwerken van vóór de invoering van de leerplichtwet, zoals de oude merklappen waarop de meisjes in vroegere tijden moesten oefenen. Verder zijn er handwerken te zien die men op de lagere school maakte vanaf 1875 tot 1970. En tenslotte is er aandacht voor de opleiding die de lerares moest volgen om handwerkles aan de meisjes te kunnen geven. Men behaalde daarvoor in latere periode de akte K (nuttige handwerken) en akte U (vrouwelijke handwerken), maar ook voordat deze akten bestonden kon men opleidingen volgen voor het handwerkonderwijs. Ondanks het feit dat er geen handwerkonderwijs meer wordt gegeven op de lagere school is het handwerken zeker niet verdwenen. Veel fraaie handwerken van vroeger tot nu zijn te bezichtigen op deze tentoonstelling. Tevens zal er ook oud naaigerei tentoongesteld worden.
——————————


Tot 14 september 2014 is de expositie Collectie 02(5) – 25 jaar Modemuseum Hasselt te zien in Modemuseum Hasselt. Kijk voor openingstijden op de website van het museum.

Een selectie van topstukken uit de museumcollectie biedt de bezoeker een blik op de veranderende tijdsgeest. Naast de zeldzame pareltjes krijgen ook nooit eerder getoonde stukken de nodige aandacht. Zij illustreren hoe bepaalde kledingstukken en accessoires van ‘must-have items’ evolueerden tot herinneringen aan vervlogen tijden. Technieken en materialen die de mode door de eeuwen heen kleurden, illustreren hoe de mode zichzelf steeds opnieuw uitvindt. MMH belicht zo de samenstelling van haar collectie en het belang van het verzamelen van kleding voor het lezen van de geschiedenis (1750-2014).
——————————


Op 24 mei 2014 organiseert CVO Leerdorp Gent een opendeurdag. Je bent van harte welkom van 10.00 tot 15.00 uur.

5 gedachten over “Lente uitstapjes

  1. Er is genoeg te doen in ons land om te bekijken en te be- en verwonderen.
    Goede Paasdagen voor jou en je familie.
    groetjes,Truus

  2. Goed idee om deze Agenda met de Vrije Paasdagen te plaatsen… hebben we lekker de tijd om dat eens uitgebreid te lezen.

  3. wat een keuze!!!!! zou de Leeuwarden wel willen zien over het onderwijs, Mijn moeder had een akte nuttige en fraaie handwerken, Jammer genoeg is alles weg , zou willen weten wat voor punten ze haalde, Fijne dag Basje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *