Stof tot nadenken

De 118 stoelen in de Oude Kerk in Amsterdam stammen uit 1948, het kroningsjaar van koningin Juliana. Ze hebben bewoners van de stad jarenlang gediend bij trouwen en rouwen, vieren en betreuren. Datgene wat mensen hebben gedacht en ingezien, wat ze hebben geloofd en in twijfel getrokken terwijl ze op deze stoelen zaten, dat alles prikkelt de fantasie. Kunstenaar en ontwerper Sara Vrugt blaast deze stoelen dit voorjaar een nieuw leven in middels een kunstproject met actieve inbreng van het publiek: Stof tot nadenken. Van februari tot en met juni kunnen bezoekers van de Oude Kerk een kijkje nemen in het kerkatelier, meeborduren of verschillende lezingen bijwonen. En wie een stoel adopteert (€ 150), mag op zijn of haar verjaardag taart komen eten in de Oude Kerk op zijn eigen, versierde stoel.


Afgelopen zondag was de eerste lezing in de Oude Kerk en wel van Els de Baan. Op 28 april, 18 en 25 mei en 1 juni spreken nog Hinke Schreuders, Ton of Holland, Desirée Hammen en Sara Vrugt over borduren in de kunst. De lezingen zijn van 13.00 tot 15.00 uur, kosten € 5.

Als alle stoelen geborduurd zijn, vormt elke stoel een puzzelstukje dat op zichzelf staat, maar dat vooral onderdeel is van een groter geheel. Op zondag 22 juni 2014 – van 13.00 tot 15.00 uur – zijn de stoelen in een bijzondere opstelling vanaf de preekstoel te zien. Daarna worden de stoelen weer in gebruik genomen. Er kunnen nieuwe zinnen gemaakt worden met de woorden op de stoelen, zoals met koelkastpoëzie. Spelen mag!

Op woensdag-, vrijdag- en zondagmiddag kan iedereen een kijkje komen nemen in het kerkatelier waar de borduursters bezig zijn.

3 gedachten over “Stof tot nadenken

  1. Wat een mooi initiatief! Beeldend, creatief en met oog voor het behouden van het verleden.. Je snapt dat dit echt iets is wat ik geweldig vind!!

  2. mooi idee en wat een ijverige dames zijn daar aan het werk en zoals Lupineke zegt alles sluit naadloos aaneen. Fijne paasdagen, Basje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *