Verborgen Textielcollecties


Dagblad Trouw vandaag: ‘Textielcollecties verpieteren in museumdepots of verdwijnen naar het buitenland, conservatoren en restauratoren worden wegbezuinigd. Bijna niemand maakt zich druk over het textiele erfgoed. Vandaag is er een symposium over dit probleem.’

Dit symposium met als onderwerp Verborgen Textielcollecties – georganiseerd door Stichting Textielcommissie – werd vandaag gehouden in Amersfoort. Diverse sprekers brachten de verborgen textielcollecties onder de aandacht. Wat te doen als er minder textiel zichtbaar wordt in musea? Wat te doen als er conservatoren en restauratoren worden wegbezuinigd? Een van de mogelijkheden is om textiel digitaal toegankelijk te maken. DiMCon probeert zoveel mogelijk museumcollecties digitaal beschikbaar te stellen voor belangstellenden. Mode Muze, een samenwerkingsverband van zeven musea met modecollecties, willen aan het eind van dit jaar een website klaar hebben zodat iedereen hun collecties kan bewonderen. Is het niet in het echt, dan digitaal.

Sjouk Hoitsma, conservator mode en kostuum Museum Rotterdam, had een boeiend verhaal over Museum Rotterdam, een museum tijdelijk zonder gebouw. Je wordt creatief en gaat zelf op pad, een museum op locatie in Rotterdam. Dan wil ik niet vergeten om Anne Kwaspen, conservator Katoen Natie Antwerpen, te noemen. Zij liet mij kennismaken met hun indrukwekkende textielcollectie die alleen op afspraak te bezichtigen is.

Zullen meer musea in de toekomst gaan fuseren zoals het Tropenmuseum, Afrika Museum en Rijksmuseum Volkenkunde? Deze drie gaan verder als het Nationaal Museum van Wereldculturen. Misschien gaan musea ontzamelen of gaan ze textiel ruilen met andere musea.

5 gedachten over “Verborgen Textielcollecties

 1. Boeiend! Hoe je om wil gaan met museuaal textiel in deze ‘barre’ tijden.. Het lijkt me in ieder geval goed om zoveel mogelijk te digitaliseren. Nu weten we (lees: wij gewone mensen) gewoon niet wat er allemaal is. Onlangs nog, kregen we een klein kijkje in de textielcollectie van De Schotse Huizen… ongelofelijk hoeveel moois er is, maar.. we weten het niet!

 2. Had het artikel ook gezien in Trouw en uitgeknipt want wegens drukte geen tijd om te lezen..morgen misschien…wel even het filmpje bekeken van de wonderlijke reis en de redding van het lappenpopje !!

 3. De afgelopen week een vriendin te logeren gehad,die in Amsterdam in het museum textiel heeft helpen rubriceren samen met andere vrijwilligers en daar zijn zoveel textielstukken die nog nooit zijn tentoongesteld-er zijn prachtige stukken bij.Zo jammer dat er zoveel weg bezuinigd wordt.
  goede Paasdagen
  groetjes,Truus

 4. Zie ook http://www.trc-leiden.nl Het textiel research centrum daar.
  Ik denk niet zo bekend, maar zeker ook een schakel in het geheel.
  Ik ben er wel eens geweest op een tentoonstelling m.b.t. spinnen en allerlei materialen die daarvoor te gebruiken zijn. Dat was de moeite waard.
  De directeur (v) werkte ook eerst als conservator (?) in een van de Leidse musea (Volkenkunde? v Oudheden?) Is nu een soort van ‘voor zichzelf begonnen’.
  Het verdiend de aandacht!

  Groetjes Liesbeth.

 5. @Liesbeth J, het TRC is steeds bekender aan het worden. Ik heb al meerdere keren aandacht aan ze besteed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *