Haute Africa


Bij haute couture denkt men al snel aan Parijs, Milaan, Londen of New York, en niet aan Afrika. Wij combineren Afrika vaak met sombere beelden, maar toch is er meer. De Afrikanen hebben in het post-Mandela tijdperk meer vertrouwen in de toekomst gekregen en er zijn positieve economische prognoses. Afrikaanse kunstenaars, designers en ondernemers inspireren de wereld met nieuwe ontwerpen die de Afrikaanse identiteit uitdragen en vernieuwen. De naam Haute Africa verwijst dan ook naar haute couture.

Door de lichte groei van de Afrikaanse middenklasse openen westerse merken verkooppunten in Afrikaanse steden. Rijke Afrikanen kopen liever dure westerse merkkleding dan lokale producten. Fotograaf Martin Parr laat dit zien. Hij fotografeerde bezoekers van exclusieve events.


Foto: Martin Parr – Zuid-Afrika, Durban July races, 2005.

Niet alle Afrikanen juichen de verwestering van de Afrikaanse kledingcultuur toe. Zij willen dat hun traditionele kledinggebruiken niet verloren gaan. Verschillende fotografen hebben dan ook de Afrikaanse kledingcultuur gedocumenteerd.


Foto: Jim Naughten – Herero vrouw in een patchwork jurk, 2012.


Foto: Jim Naughten – Herero vrouw in een roze jurk met een gele shawl, 2012.

Haute Africa toont een ander Afrika dan we vaak zien. Deze keer geen armoede of honger, maar een land waar creativiteit welvaart brengt. Het boek Haute Africa heeft 208 pagina’s en kost € 38,99. ISBN10:9401414580 – ISBN13: 9789401414586.


Foto: Hassan Hajjaj — Joe Casely-Hayford, 2012.

Het hoogtepunt van het fotofestival Knokke-Heist 2014 is ongetwijfeld de buitententoonstelling Haute Africa. Het festival duurt tot en met 9 juni 2014.

3 gedachten over “Haute Africa

  1. Jee, wat interessant! Wederom het belang van je eigen cultuur behouden en koesteren, tegenover de vooruitgang, die ook door gaat..! Hoe verhouden die twee zich met elkaar.. boeiend!! En prachtige beelden natuurlijk 😉

  2. Ik vind het schitterend…en toch als je ook die VLisco stoffen ziet..dat staat toch Super op zo’n donkere huid… en als je het dan zelf aantrekt staat het zo bleekjes !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *