Borduurpatroon Buitenmuseum Zuiderzeemuseum


Gisteren in Nijkerk liet MoniqueK mij het bovenstaande borduurpatroon zien. Zij kocht dit patroon in een kringloopwinkel en nu is Monique erg benieuwd of een lezer van dit blog het patroon herkent of misschien geborduurd heeft.

Bovenaan op het patroon lees ik: Buitenmuseum – 6 mei 1983 – Zuiderzeemuseum. Ik vermoed dat dit patroon is uitgegeven door het Zuiderzeemuseum, net als het patroon van de Friese merklap 1786. Waarschijnlijk staan op het patroon de huizen die in het Buitenmuseum – dat op 6 mei 1983 werd geopend – van het Zuiderzeemuseum zijn te vinden.


Het ontwerp van dit patroon is van Elisabeth Koopman-Bleeker. Op deze website lees ik het volgende over Elisabeth Koopman-Bleeker: Joke Willemse: ‘Ik ben bevriend geweest met Elisabeth Koopman-Bleeker, de dochter van de tuinarchitect Bleeker die dit Arboretum (Arboretum Doorn) ooit ontworpen heeft. Zij is een aantal jaren geleden op 79-jarige leeftijd overleden. Alle tekeningen van de ontwerpen van haar vader zijn in Wageningen. Er is ook een boek over de laatste generatie Nederlandse tuinarchitecten van voor de WO II verschenen – betaald door het Prins Bernhardfonds. Daar heeft zij zich toen helemaal voor ingezet. De generaties waren in doorgaande lijn: Zocher-Springer-Bleeker. Er waren vier kinderen Bleeker: drie zonen en één dochter. Elisabeth had zelf ook graag tuinarchitect willen worden – mocht dat niet van haar vader en had textiele werkvormen gestudeerd. Haar man Marinus Koopman “Rien” (ook inmiddels overleden) was een restauratie architect van onder andere Noordhollandse stolpboerderijen. Zij woonden – na hun 65ste in de Anna Paulownapolder (was eerst een tweede huis vanuit A’dam). Ik ben diverse keren met Elisabeth “Bep” naar het Arboretum in Doorn geweest. Bleeker woonde in Santpoort op de Hoofdstraat – was gespecialiseerd in bomen – was verder een leraar in Boskoop. Haar drie broers waren totaal niet geïnteresseerd in het werk van hun vader.’

We zijn eruit! Ik kreeg net een telefoontje van LiaS. Lia vertelde mij dat zij dit patroon al jaren in een envelop bewaard. Het patroon is gekocht in de museumwinkel van het Zuiderzeemuseum. Hier staan inderdaad de huisjes op die in het Buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum zijn te vinden. De zus van Lia heeft het patroon geborduurd en het borduurwerk aan haar muur hangen. Binnenkort komt er een foto van het borduurwerk.

13 gedachten over “Borduurpatroon Buitenmuseum Zuiderzeemuseum

  1. Nooit van gehoord en nooit gezien… ben benieuwd of iemand dit patroon wel eens gemaakt heeft. tIs FOLKLORE ten top

  2. zou er verbinding bestaan tussen de architect en de tekening , bv in de lijn van de gerestaureerde huizen> basje

  3. Je stort je weer in een spannende zoektocht!
    Ik heb dit patroon (of uitvoeringen ervan) nog nooit gezien helaas, maar ben benieuwd naar het vervolg.

  4. Het enige wat ik herken op het borduurpatroon is de naam Zoutkamp.
    Er staan in het Zuiderzeemuseum een paar huisjes die vroeger in Zoutkamp stonden. Steen voor steen zijn ze afgebroken en per vrachtauto naar Enkhuizen gebracht en daar weer opgebouwd.

  5. We zijn eruit! Ik kreeg net een telefoontje van LiaS. Lia vertelde mij dat zij dit patroon al jaren in een envelop bewaard. Het patroon is gekocht in het Zuiderzeemuseum. Hier staan de huisjes op die inderdaad in het Buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum staan. De zus van Lia heeft het patroon geborduurd en aan de muur hangen. Binnenkort komt er een foto van het borduurwerk.

  6. Heb dit geborduurd en wel in het Museum Het oude raadhuis in het oude gedeelte van Urk gezien.Daar wij in Zoutkamp wonen trok mij het natuurlijk.Maar of daar een patroon bij was weet ik niet meer.Als dat zo was geweest had ik het natuurlijk gekocht.Groetjes Truus

  7. Ik heb bij Den Oever op Wieringen gewoond. Ben nieuwsgierig naar het patroon en welk gebouw erbij hoort. Leuk zo’n speurtocht.

  8. Wat een leuk verhaal. Zie op het plaatje tot mijn verrassing Boermansweg staan. Ik woon in Anna Paulowna en ga eens vragen in mijn Handwerkgroep.

  9. @MarianneP, misschien dat er iemand uit je borduurgroepje is die Elisabeth Koopman-Bleeker heeft gekend. Als je nog aanvullende informatie krijgt, dan horen we het graag.

  10. Hallo Berthi,
    Mocht dit patroon te koop komen dan ben ik erg geinteresseerd.
    Alvast dank voor alle moeite.
    Vriendelijke groet,
    Joke

  11. Monique heeft het mij zaterdag laten zien.
    Ik ben in Zaandijk geboren en kwam vroeger vaak in Jisp, Purmerend, Zwaag en Venhuizen. Wij zijn met onze boot in de meeste plaatsen geweest. Ben heel nieuwsgierig naar het geborduurde resultaat.

  12. Ik heb inmiddels een mail verstuurd naar het Zuiderzeemuseum. We wachten het antwoord af.

    @Els v.G., misschien leuk voor jou om deze lap te gaan borduren omdat jij met de boot in de meeste plaatsen bent geweest. Het zou een leuke herinnering kunnen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *