Lezing in Eibergen


Vanmiddag was het nieuwe atelier van Jookies gevuld met dames die allemaal geïnteresseerd waren in het verhaal over de merk- en stoplappen die gemaakt zijn in het Burgerweeshuis van Amsterdam, de familiegeschiedenis die ik beschrijf in mijn boek en het handwerkonderwijs in het Burgerweeshuis. Het was wederom een ontzettend gezellige en inspirerende middag!


Joke had haar etalage speciaal ingericht voor de lezing. Zie je de nieuwe Kaatje die Willeke heeft geborduurd voor Joke? Ze is zo mooi! Ze komt snel in de fotogalerie te staan.


De foto’s van de etalage zijn gemaakt door Joke.

7 gedachten over “Lezing in Eibergen

 1. Zo te horen is het erg gezellig geweest, ik hoop snel eens te gaan beginnen aan deze mooie ‘Kaatjes’merklap

 2. @Monica, erg leuk als je Kaatje gaat borduren. Stuur je t.z.t. een foto van de lap als deze af is zodat ze bij haar ‘zusjes’ kan komen te staan in de fotogalerie?

 3. In de vrijdageditie van Dagblad van het Noorden staat een (nogal hoekig) geschilderd portret van : Fie achter de naaimachine, een olieverf uit 1954 van Siep van den Berg. Ik vind het niet mooi, ik hou meer van fijnschilders, fotografisch juist geschilderd. Maar dit schilderij straalt zo de essentie van een vrouw achter haar zwarte handnaaimachine uit, dat ik hem ga opbergen in mijn persoonlijke handwerkdossier. Daar gaat alles in wat ik in de pers tegenkom over de meest uiteenlopende handwerkonderwerpen. Net als bij de digitale beelddragers (eens per twee generaties op nieuwste dragers overzetten en nee, geen mensengeneraties, maar digitale generaties, dus eens per zeg maar 5 jaar minstens) gaat de techniek sneller dan je met je ogen kunt knipperen. Ik heb nu naaimachines uit vier perioden, de laatste twee met bijbehorende handleiding, de eerste twee kon ik de handleidingen nog van internet “plukken”. Ik zou iedere handwerkenthousiast aan willen raden nu op zoek te gaan op het net naar missende handleidingen en ze op te slaan en uit te printen en bij het betreffende oudere gereedschap op te bergen, niet alle sites blijven altijd op het web staan. Nu al hebben veel mensen speciale overzetbedrijven nodig om materiaal van VHS of 16 mm film op andere dragers over te zetten, omdat wel de filmpjes, maar niet de apparaten bewaard zijn gebleven, veelal zijn er voor een schappelijke prijs wel verbindingsmaterialen te koop, maar wat als de recorders ondertussen geshredderd zijn? Wat kun je met opoe’s naaimachine als je niet weet hoe je de draad moet spannen of hoe het garen op spoeltje/schuitje moet worden gewonden? Grijp elke kans aan om een setje bijpassende naalden te kopen, zelfs als je denkt het “ding” nooit meer te gaan gebruiken. Als werkende leden van een historische vereniging lopen wij tegen deze dingen aan, dan krijg je filmpjes aangeleverd, maar kun je ze niet laten zien, omdat het “ouderwetse” apparaat niet meer voorhanden is. In handleidingen staat bovendien wat er als basis bij de naaimachine, breimachine enz. hoort. Want zeg nou zelf, wat heb je aan b.v. een typemachine met een extra brede wagen als het inktlint niet meer te koop is? Dat wordt een eindeloze zoektocht.
  Berthi, ik hoop dat iemand je het blad met dat portret af wil staan en ik vond jou en je blog de meest uitgelezen plaats om op deze verborgen voetangels en klemmen te wijzen, jij hebt zo’n breed lezersgevolg. Zelf heb ik, bewust, geen blog, geen tijd voor gevonden. Reina.

 4. @Reina, dank je voor je uitgebreide verhaal. Ik begrijp heel goed dat je als historische vereniging tegen problemen aanloopt die bijna niet meer op te lossen zijn door de huidige techniek. Dat is uiteraard jammer. Het is mogelijk dat er in dit snelle digitale tijdperk veel meer verloren gaat dan in het verleden. De toekomst zal het uitwijzen.

  Je maakt me nieuwsgierig naar het schilderij van Siep van den Berg. Ik heb op internet gezocht, maar nog niet gevonden.

 5. Berthi@ ook ik heb het schilderij op internet niet kunnen vinden.
  Maar als noorderling heb ik natuurlijk deze krant en stel deze prachtige foto op groot formaat graag beschikbaar voor je collectie.

 6. weer in heel interrasant blog deze keer. de technische kant va n alles gaat met als grote nietweter voorbij maar toch heel leuk om te lzen dat er zo verzameld wordt met oude spullen, gaat het ook om afspeel apparatuiur voor oude film 8 mm en zo dan kan ik misschien helpen, Basje

 7. Wat heb ik genoten zaterdag!
  Kijk er ook naar uit om in Veldhoven je expositie te bewonderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *