In Praise of the Needlewoman


Dorothé plaatste gisteren bij de log Bordurende vrouw van Otto van Rees de volgende reactie: ‘Wat zou dit een mooie start zijn voor een nieuw project! Afbeeldingen van handwerkende vrouwen.’ Nu zitten er bij het project Textielpost ook kaarten met afbeeldingen van handwerkende vrouwen en zo vroeg Anneke den Herder aan mij of ik op de hoogte was van het bestaan van het boek In Praise of the Needlewoman. Niet dus. Ik ben meteen gaan zoeken op internet en kon het boek bestellen bij Amazon.de. Het is een prachtig boek met fraaie afbeeldingen van handwerkende vrouwen. Voor vandaag heb ik gekozen voor de afbeelding van The Sick Child – 1893 – van J. Bond Francisco (1863-1931).


Neem even de tijd om naar dit korte verhaal te luisteren dat over het schilderij The Sick Child gaat.

13 gedachten over “In Praise of the Needlewoman

 1. Nou..dat beloofd weer wat….. en van die uitg.Merrell is natuurlijk ook het boek Reading Women.
  maar als je de link van hilly aanklikt boekgrrls zie je gelijk al de beroemde uitspraak van Ida Gerhardt Die lezen mogen eenzaam wezen.
  Ik heb hem al eens als boekenlegger geborduurt.
  En lees je verder die komt er de uitspraak Lezende vrouwen zijn gevaarlijk !! voorbij…dat maakt weer heel wat los.

 2. p.s. zie je het Beddengoed op dat schilderij ?? ik vond het popje eigenlijk meer een NAR met die bel aan zn muts

 3. O..die zal ik gelijk even aan P door mailen, maar dat kent ze vast al wel !! je hoort er nog van.

 4. Ik ga hoe langer hoe meer zien…op het omslag van het boek In Praise of the N.W.
  die vrouw doet vast even een ontspannings oefeningetje tussen het borduren door.
  Bij het Patchwork en Quilten bevelen ze dat ook vaak aan, even rekken en strekken
  als je zo ingespannen bezig bent !!

 5. p.s. o ..ze is niet aan het borduren maar aan het weven !!

 6. Dat vind ik altijd leuk, die link van iets uit het dagelijks leven met de kunst. Ook op Pinterest is dit onderwerp terug te vinden, zoek “needlewomen” in “borden”.
  Ik vond deze: http://www.pinterest.com/momcatjoan/needlewomen-in-art-and-life/ , http://www.pinterest.com/martinebiessy/needlewomen-in-art/ en http://www.pinterest.com/katya7katerina/needlewomen/ Heerlijk bladeren in het plaatjesboek Pinterest. Nu gauw naar buiten, hier komt een waterig zonnetje door en volgende week gaat dat vast niet meer lukken.
  Groetjes, Tineke

 7. Mooi schilderij en de details van het beddegoed is prachtig.
  Toen ik de afbeelding zag,moest ik gelijk aan mijn tante denken-niet alleen vanwge de haardracht van de vrouw-zo droeg zij het haar ook- maar ook vanwege de medicijnen en het flesje met de tuit die op het tafeltje staan.
  Geluisterd naar de uitleg van dit schilderij.
  goed weekend
  groetjes,Truus

 8. Berthi, uit mijn hart gegrepen. Het boek kwam eerder in je blog ter sprake en ik heb het via bol.com gekocht. Het beschrijft wel voornamelijk schilderijen in Amerika Zoals je weet heb ik al een hele verzameling (eigenlijk alleen verzameld in Europa) Een probleem : die ga ik je niet toesturen.
  Voortaan zal ik er steeds 2 kopen 🙂
  Helaas Berthi kon ik niet naar de Kantfabriek komen. Alle kaarten bij elkaar moet een prachtig gezicht zijn geweest. Tot ziens . Christien

 9. @Christien, klopt helemaal. Leuk dat jij toen het boek ook hebt besteld en nog wel via Bol.com

  Ik denk dat jij inmiddels een prachtige verzameling hebt, want je bent al heel lang bezig. Blijf ervan genieten! Het is zo boeiend en interessant.
  Ik blijf zoeken naar de speciale kaarten voor je. Belangstelling voor kaarten heb ik al heel lang en die zal zeker niet overgaan.

  De expositie Textielpost in Horst was niet om de hoek voor jou. Ik begrijp heel goed dat je naast je drukke baan niet de gelegenheid had om naar de Kantfabriek te komen, maar al jouw kaarten hingen er! En dat zijn er heel wat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *