De’ Medici – Een vorstelijke wereld van papier in het Breda’s Museum


Je kunt wel zeggen dat het een museumweek is voor mij. Het begon met een bezoek aan de Kunsthal in Rotterdam, Museum de Kantfabriek in Horst volgde op dinsdag, de dag erna was ik in Waalwijk waar het Nederlands Leder en Schoenenmuseum is te vinden, vandaag was ik in Breda voor de expositie De’ Medici – Een vorstelijke wereld van papier in het Breda’s Museum en morgen ben ik weer te vinden in Museum de Kantfabriek voor de expositie Textielpost.


Nu eerst terug naar vandaag. Al bijna vier jaar wacht ik op een expositie van Isabelle de Borchgrave in Nederland. Het Breda’s Museum heeft de primeur. Ik was zo benieuwd en kon niet wachten zodat ik vandaag naar Breda ging. Sprakeloos ben ik van het magnifieke werk van Isabelle de Borchgrave. Het is kunst met de hoofdletter K! Als je een mode- of textielliefhebber, papier- of kunstliefhebber bent, dan mag je deze unieke tentoonstelling niet missen!


De de’ Medici-collectie bestaat uit levensgrote kostuumfiguren van beschilderd papier die belangrijke personages en hun entourage van de de’ Medici-dynastie uitbeelden. De kunstenares heeft zich laten inspireren door schilderijen van kunstenaars uit de 15e tot in de 18e eeuw. De creaties van Isabelle de Borchgrave zijn mede gebaseerd op een grote kennis van historische kostuums. Voor de reconstructies in papier zijn immers geen andere voorbeelden voorhanden dan de afbeeldingen op oude schilderijen.


De’ Medici – Een vorstelijke wereld van papier is te zien tot en met 15 juni 2014 in het Breda’s Museum.

12 gedachten over “De’ Medici – Een vorstelijke wereld van papier in het Breda’s Museum

 1. tIs haast niet te geloven dat dit allemaal van papier is. Gelijk ook nog wat geschiedenis les…..en..Breda is niet ver weg…..!!
  Dank je wel……tIs je weekje wel…neem het nog even waar in HORST tis zo weer voorbij/

 2. Schitterende tentoonstelling. Ine en ik genoten er vorige week zondag van.

 3. niet voor te stellen dat dit papier is. Schitterend, fijne zondag basje

 4. @Licia Huizer, de tijd vliegt… de expositie Textielpost is nog tot en met volgende week zondag (30 maart). Iedereen is erg enthousiast over de presentatie, de hoeveelheid kaarten en de diversiteit ervan.

  @Mien B., na jouw verhaal kon ik mijn bezoek aan het Breda’s Museum niet
  meer uitstellen! Ik heb enorm genoten!

  @Basje, het is magnifiek! Ik raad iedereen aan om naar deze expositie te gaan als dat mogelijk is.

 5. Breda was werkelijk fantastisch! Veel dank dit onder de aandacht te brengen!

 6. @Auckje van der Leij, fijn om te lezen dat jij ook zo hebt genoten! Het is een unieke tentoonstelling, een echte aanrader voor iedereen.

 7. Prachtig! Wij waren er vandaag. Ik keek mijn ogen uit, vooral naar de sieraden, ook al van karton en papier gemaakt. En hoe een eenvoudig herhaald motief er zo geweldig uit gaat zien. Ik vond de kleine Bianca zo schattig, met haar medaillon met het profiel van haar vader en de ceintuur met het stukje koraal eraan bevestigd. Heel vaak zag ik kleine stukjes beschilderd karton die er als echte sieraden uitzagen. Heel inspirerend ook, al lukt het de gewone man (vrouw in dit geval) nooit om iets vergelijkbaars te maken. O, en dan nog de schoenen en laarzen! Die van Hendrik II met de sierkerven vind ik geniaal. Je zou de afbeeldingen in 3d mee naar huis moeten kunnen nemen………er was wel een heel sympathiek geprijsde catalogus (slechts 5 euro met prachtige afbeeldingen en beschrijvingen) die je doet verlangen om er nóg eens heen te gaan.
  Groetjes,
  Tineke

 8. @Tineke, leuk om te lezen dat jij ook zo hebt genoten van deze expositie. Ik zou zeggen: ‘Wie geniet nou niet van deze bijzondere kunst?’ Het is kunst met de hoofdletter K zoals ik hierboven schrijf!
  De catalogus is mooi uitgevoerd en echt goedkoop!

 9. Heel toevallig val ik net in de reeds 10 minuten eerder begonnen uitzending in de serie Close Up over Isabel de Borchgrave. Ik neem aan (en hoop) dat de uitzending ook nog via Uitzending Gemist te bekijken is………… Wat jammer dat ik dit niet eerder in de tv gids had gezien. Maar wat een geluk dat de tv toevallig aan stond vanochtend. Deze documentaire is geweldig! En geeft ook antwoorden op vragen die tijdens de tentoonstelling in Breda in je opkomen (bijvoorbeeld: Hoe wordt zo’n pop vervoerd?).
  Groetjes,
  Tineke

 10. @Tineke, ik wist dat deze uitzending zou komen, maar ik was vanochtend al vroeg op pad omdat ik een lezing zou geven in Eibergen. Ik hoop zo dat het programma via uitzending gemist terug te zien zal zijn. Ik ga op zoek.

  Inderdaad, hoe wordt zo’n pop nu vervoert, dat vroeg ik me ook af toen ik op de tentoonstelling liep in Breda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *