Beer met volle buik

Nog een derde expositie bezocht ik in de Kunsthal: De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen. Gastcurator Ad van Liempt stelde een bijzondere expositie samen. Je hebt al veel gehoord en gelezen over de Tweede Wereldoorlog en toch lees je dan weer nieuwe indrukwekkende verhalen. Een expositie die veel aandacht en veel bezoekers verdiend. Een van de verhalen is de beer met volle buik.


Als de negenjarige Margreet Kuiper aankomt bij het kamp Tjideng in Batavia, heeft ze helemaal niets meer. Het laatste koffertje met bezittingen is onderweg verloren gegaan. Dan vindt ze tussen het vuilnis dit teddybeertje. De Japanners, die in 1942 Nederlands-IndiĆ« bezetten, interneren alle Nederlanders in speciale kampen. In Tjideng heerst een schrikbewind. Honger en ziekte slaan toe en bij gebrek aan medicijnen stijgt het aantal dodelijke slachtoffers. In deze moeilijke tijd koestert Margreet haar beertje. Ze zijn onafscheidelijk. Meer dan 60 jaar is het beertje in Margreets bezit. Tijdens een cursus ‘beren maken’ doet ze een grote ontdekking. De cursusleidster vindt dat het beertje wel erg zwaar aanvoelt. Ze maken het open, schuiven wat houtwol opzij en dubbeltjes, kwartjes, guldens en rijksdaalders komen tevoorschijn. Margreet staat perplex. ‘Nadat we van de jap alles moesten inleveren, waren er mensen die wat geld in oude matrassen verstopten. Dat wist ik wel. Maar in zo’n beer… dat heb ik nooit vermoed.’ Het is niet bekend of de oorspronkelijke eigenaar of familie nog in leven is.


Uit de collectie van het Museon. De expositie De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen is tot en met 5 mei 2014 te zien in de Kunsthal Rotterdam.

Hier lees je het verhaal over een pop met juwelen en hier vertelt Claudine over haar kostbare pop.

1 gedachte op “Beer met volle buik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *