Marimekko


Marimekko wordt in 1951 opgericht in Helsinki, Finland, en is het geesteskind van de charismatische en visionaire figuur Armi Ratia. De bedrijfsnaam, die letterlijk te vertalen is als ‘de jurk van Mari’, kan op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Een verscheidenheid aan associaties en dualiteiten kenmerken de esthetiek van Marimekko: nationaal en internationaal, traditioneel en modern, het platteland en de stad, de natuur en de technologie. Het sensationele design dat Marimekko in de jaren vijftig van de vorige eeuw introduceert, vindt onmiddellijk internationale weerklank en het bedrijf wordt een van de meest toonaangevende ondernemingen binnen de mode- en textielwereld van de naoorlogse jaren en de daarop volgende decennia. De opvallende grote dessins en de onconventionele confectiekleding maken de tot dan toe nogal stijve design- en modewereld kleurrijker en ongedwongener.


Jasontwerp/coat Ritva Falla, 2004.


Jasontwerp/coat Ritva Falla, 2004.


Converse gymschoenen/sneakers uit 2011. Ontwerp is uit 1983.


Van links naar rechts:
Naam onbekend – jurkontwerp Mika Piirainen 2004 – Tuuli (wind/wind) patroonontwerp Maija Isola 1971,
Valamo (plaatsnaam) – jurkontwerp Mika Piirainen 2008 – Samovaari (Samovar/samovar) patroonontwerp Maija Isola 1970,
Dune (duin) – jurkontwerp Mika Piirainen 2008 – Dyyni (duin/dune) patroonontwerp Maija Isola 1983,
Koboltti (kobalt/cobolt) – jurkontwerp Satu Maraanen 2012 – Keramiikka(keramiek/ceramics) patroonontwerp Satu Maraanen 2012,
Pastelli (pastel/pastel) – jurkontwerp Satu Maraanen 2012 – Sabluuna (sjabloon/shablon) patroonontwerp Satu Maraanen 2012.


Kupari (koper/copper) – jurkontwerp Noora Niinikoski 2011 – Luola (grot/cave) patroonontwerp Jenni Rope 2011.Hemppa – jurkontwerp Pentti Rinta 1971/1974 – Kirjo (spectrum/spectrum) patroonontwerp Pentti Rinta 1974.Passi (paspoort/passport) – jurkontwerp Annika Rimala 1967 – Klaava (munt/tails) patroonontwerp Annika Rimala 1967.

Marimekko – design for a happy life is nog te bezichtigen tot en met 11 mei 2014 in de Kunsthal Rotterdam.

8 gedachten over “Marimekko

  1. Die stof met dat GINKO blad motief..dat vind ik toch zo’n byzonder blad.

  2. Wat ben ik blij met de foto’s van deze Marimekko expositie die ik jammer genoeg heb gemist. Heb je misschien nog meer foto’s?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *