Textielpost – Alaska, Nederland, Finland en Ethiopië


JetP: ‘Dit zijn Tlingit vrouwen. Dat is hier de lokale “indianen” bevolking. Het zijn vissers, dus ze bleven altijd op dezelfde plaats. Sinds de Russen en de gold rush zijn er de blanken bijgekomen. Juneau is de hoofdstad van Alaska en daar verblijf ik 3 mnd. per jaar!’

Het schilderij is gemaakt door Barbara Lavallee.


MariandeZ: ‘Dit zijn niet zo maar theedrinkende dames, hier vinden m.i. duidelijk fijne handwerken plaats!’

Afbeelding: Le thé à Bièvres van Ernest Laurent.


MariandeZ: ‘Hierbij, zoals afgelopen zaterdag beloofd, mijn laatste, wat beduimelde exemplaar van het speldenkussen (1987 van Willem van Althuis). Ik vond het leuk je te ontmoeten, en ga je boek met interesse lezen.’


Hadewych: ‘Vanuit Sirkka een “Lapse” of “Sami” groet. Hoewel we door diverse gidsen ingewijd zijn in de cultuur van de Samen en de natuur hier, hebben we geen “echte” textielzaken ontmoet. De hondensleetocht, de sneeuwschoenwandeling en het langlaufen door de prachtige natuur was een belevenis op zich.’


Mieke Gorter: ‘Van harte gefeliciteerd met je tentoonstelling en hopelijk heb je nog 2 plaatsjes over in de vitrines. Het is een prachtig land. Behalve de priesters dragen heel veel mensen in Ethiopië grote witte omslagdoeken. Dat is ’n prachtig gezicht in het mooie landschap. Hartelijke groet vanuit Ethiopië.’


Mieke Gorter: ‘Zoals je van mij gewend bent, krijg je ook ’n schaars geklede mooie dame (Surma girl) als 1 v/d 2 laatste ansichtkaarten uit den vreemden. Gepost in Gandor, de plaats ligt tegen ’t Simien-gebergte aan. Hartelijke groet, ik weet niet of ik stop met versturen.’


Dorien van Voorden: ‘Ik kan het niet laten om een textielkaart te zoeken. Gisteren in het Kijk- en Luistermuseum in Bennekom, een combinatie van historie van mechanische muziek en streekhistorie. Kleinschalig, leuke rondleidingen. Prachtig oud winkelinterieur van garen- en bandwinkel (foto deze kaart), afkomstig uit Zutphen.’

8 gedachten over “Textielpost – Alaska, Nederland, Finland en Ethiopië

 1. Wat een leuke kaarten komen er nog achteraan … ze zijn bijzonder…. je maakt er vast nog wel plaats voor, eigenlijk moeten we nog een kerrtje komen denk ik.

 2. Berthi er was weer veel huiswerk te doen….eerst denk je wat moet JetP nou toch 3 mnd. in Alaska doen..maar als je dan eens wat aan gaat klikken zie je wat voor moois ze daar allemaal maken. tWas weer een leerzaam uurtje en dan die SAMEN niet te vergeten. Dank je wel voor alle informatie we leren dagelijks bij !
  (maar mn man zegt wel eens “je emmertje is vol”

 3. @Licia Huizer, een vast plekje op de expositie is er niet meer voor deze kaarten. Echt alles zit vol, maar ik neem deze kaarten wel mee naar het museum als ik er zelf ben, want ze zijn weer o zo mooi en bijzonder!

  Bij de kaart met de afbeelding van de speldenkussen hoort een verhaal. MariandeZ had de kaart in haar jaszak gestopt en onderweg is zij de kaart verloren. Er is niemand geweest die de kaart heeft gevonden om hem alsnog in de brievenbus te doen. Vandaar dat MariandeZ haar laatste kaart alsnog naar mij heeft gestuurd. Heel speciaal!

  JetP gaat drie maanden naar haar dochter die in Alaska woont! Ik hoop dat mijn kinderen in Nederland blijven wonen. Je weet dat ik niet zo van reizen en vliegen ben!:-)

  De Samen is ook zo’n bijzonder volk. Zo komen we via de textielkaarten toch over de hele wereld en ik zeg daarbij altijd dat ik veel leer van alle textielkaarten.

 4. Berthi@ dat willen wij allemaal wel, dat onze kinderen op korte afstand bij ons wonen.
  Dat lukt niet altijd, volgende week gaat de reis weer richting Frankfurt waar onze dochter al 22 jaar woont en daar erg gelukkig is.
  Wij komen dan langs Keulen waar wij de Koelmesse bezoeken.
  ’s Werelds grootste vakbeurs voor handarbeid, hobby en knutselspullen.
  In de folder staat: ‘In Keulen zit geen steekje los’.
  Dat wordt weer genieten van alle mooie wolletjes, draadjes en stofjes.
  Ook al heeft de textielpost een prachtige afsluiting, wij blijven zoeken en posten.

 5. dat was weer een log waar ik even voor moest gaan zitten, Genieten in veelvoud Basje

 6. O leuk..precies wat voor jou een kaart met een verhaal er achter !!
  En ELMA die reist ook heel wat af..fijn hoor als je dat nog kan en nogwel met PLEZIER !! Goede reis !!

 7. Berthi, heel hartelijk dank dat je naar Horst kwam afgelopen dinsdag, toen wij vanuit Maastricht ( de Tefaf) weer naar het Noord/Westen reden.
  Ik vond het fantastisch hoe jij met de organisator in het museum jouw kaarten hebt tentoongesteld,
  We hebben het op prijs gesteld dat je de moeite hebt genomen om extra met de trein naar Horst te komen,
  De tentoonstelling duurt gelukkig nog even, voor degenen die nog niet in de gelegenheid waren, It’s a must see ! Heel veel plezier en succes en ben reuze benieuwd hoe je de kaarten gaat bewaren

 8. @Mieke, ik vond het ontzettend leuk dat je me belde om te vertellen dat jullie het plan hadden om naar Horst te gaan en mij zelfs van het station kwamen halen. Wat een service! En zo zag ik Horst eens van een andere kant!
  Ik kan niet anders zeggen, dan dat het erg gezellige middag was!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *