Vervolg exposities voorjaar 2014

Aanstaande zondag 16 maart mag je met het Boekenweekgeschenk gratis reizen. Het boekje Een mooie jonge vrouw van Tommy Wieringa is het geldige vervoersbewijs. Wellicht heb je al plannen gemaakt voor een mooi uitstapje. Zo niet, dan heb ik nog enkele ideetjes. Het is een vervolg op de eerdere log Exposities en activiteiten voorjaar 2014. Kijk goed welke tentoonstellingen nog te zien zijn. Let op: de expositie Ruik de tijd in het buitenmuseum van het Zuidermuseum wordt op 30 maart 2014 geopend. Het binnenmuseum is uiteraard aanstaande zondag te bezoeken.

——————————


De Brei- en Haakdagen zijn het komende weekend in Amersfoort. Zaterdag en zondag kun je terecht in De Rijtuigenloods van 10.00 tot 17.00 uur. De hoofdgast is de Noorse ontwerpster Tori Seierstad. Zij is gespecialiseerd in stranded knitting (een manier van kleur inbreien waarbij de draden achter het werk langs mee gevoerd worden). Ze ontwerpt kleurrijke wanten, mutsen en truien. In de laatste versie van het tijdschrift Twist Collective is een van haar patronen opgenomen. In Amersfoort geeft Tori diverse workshops en er is een meet & greet. Meer informatie over de activiteiten kun je hier vinden.
——————————


Modeontwerpster en kunstenares Fong Leng is la grande dame in het modecircuit van de jaren ’70 en ’80 van de twintigste eeuw. Met haar eigenzinnige creaties en wervelende modeshows verwerft zij bekendheid in Nederland. Het Amsterdam Museum toont tot en met 16 maart 2014 ontwerpen uit de eigen collectie plus recent – en niet eerder getoond – werk in de tentoonstelling Fong Leng – Fashion & Art.
——————————


Breda’s Museum heeft de primeur voor Nederland met een expositie van het werk van Isabelle de Borchgrave. Zij maakt kostuumfiguren, geheel vervaardigd uit papier dat met de hand wordt beschilderd. Tot en met 15 juni 2014 zal in Breda haar bijzondere de’ Medici-collectie te zien zijn. Deze kostuums zijn door Isabelle de Borchgrave gereconstrueerd naar voorbeeld van schilderijen uit de Renaissance. Met de’ Medici-collectie komen bekende personen van deze vorstelijke bankiersfamilie uit Florence voor het voetlicht. Historie, kunst en cultuur van de Renaissance én de betoverende pracht van de papieren kostuums vormen een onvergetelijk geheel. Daarbij biedt de tentoonstelling een blik achter de schermen in het atelier van Isabelle de Borchgrave. De tentoonstelling wordt begeleid door een audioguide.
——————————


Sepehr Maghsoudi is een rijzende ster in de modewereld. De Hoornse couturier won al twee keer de Edgar Vos Prijs voor zijn bijzondere creaties, die internationaal de aandacht trekken. Tot en met 6 april 2014 is een overzicht van zijn meest toonaangevende stukken te zien in het Westfries Museum.
——————————


Het thema van de Boekenweek is reizen. De expositie Welkom aan boord in het Tassenmuseum Hendrikje sluit hierbij mooi aan. De tentoonstelling is te zien tot en met 31 augustus 2014.

In deze tentoonstelling schenkt het museum aandacht aan de geschiedenis van het reizen en de ontwikkeling van reistassen en koffers. De manieren van reizen zijn in de afgelopen eeuwen geëvolueerd van een moeizame en gevaarlijke reis met paard en wagen, naar luxe massale vliegreizen de wereld rond. In de tentoonstelling Welkom aan boord zie je hutkoffers, reistassen, reisnecessaires met zilveren accessoires, lichtgewicht koffers en de moderne rolkoffer. Alles wat je nodig hebt voor een verre reis: Welkom aan boord!
——————————


Op zondag 30 maart 2014 is de officiële opening van het themajaar Ruik de tijd in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Het nieuwe buitenseizoen gaat met een geurexplosie van start. Tussen 14.00 en 15.00 uur worden bezoekers door acteur Barry Atsma besprenkeld met Betrothal, een van de meest exclusieve parfums van de wereld. In het buitenmuseum ruiken bezoekers op twintig plekken tot de verbeelding sprekende geuren zoals vers gerookte vis, boenwas en groene zeep. Ook komen zij langs het even opmerkelijke als interactieve Geurstation van Atelier Ted Noten.

Vanaf zaterdag 29 maart 2014 staat het buitenmuseum met het thema Ruik de tijd in het teken van geuren van vroeger en nu. Ons reukzintuig is ons meest emotionele en krachtige zintuig. Veel geuren herinneren ons aan het verleden. Sommige geuren brengen je zelfs onmiddellijk terug in de tijd: voor één moment waan je je weer in je jeugd. Op twintig plaatsen in het buitenmuseum ruik je zulke geuren van vroeger, de zilte lucht van de Zuiderzee, een brandend petroleumstel en vers gepelde garnalen. Het Geurstation van Atelier Ted Noten, dat werd ontwikkeld in samenwerking met de geurexperts van Annindriya, prikkelt de neuzen van jong en oud; ga je neus achterna, ervaar de verschillende geurherinneringen door de generaties heen en ontdek de lekkerste én de smerigste geuren.

7 gedachten over “Vervolg exposities voorjaar 2014

 1. lekker thuis genieten van de blogs die voorbij gaan komen fijne dag basje

 2. Wat een pracht die de Medici collectie…………….veeel moois zien we weer..wat een mogelijkheden.

 3. @Mien B., de expositie in het Breda’s Museum wil ik absoluut niet missen. Hiervoor heb ik al een treinkaartje klaarliggen.

  @Basje, heerlijk om alle verhalen te lezen op diverse blogs!

  @Licia Huizer, er valt heel veel te kiezen! Een luxe probleem!

 4. Samen met Mien B naar Breda geweest. Via de link kom ik inderdaad bij een eerder logje van je, over Isabelle….een naam die mooi past bij de kunst die ze maakt/schept. Ik herinnerde het me toen ik de filmbeelden zag op de tentoonstelling.
  Berthi en haar log hebben ons al veel wetenswaardigheden gebracht ☺☺☺

 5. @Ine, jullie zullen genoten hebben van de expositie in Breda! Het werk van Isabelle de Borchgrave vind ik op de foto’s al waanzinnig mooi!

 6. Berthi, dat is een mooie combinatie. Eerst naar Sepehr in het Westfries Museum (wij waren er al en de collectie van Sepehr is zeker de moeite waard en het Westfries Museum is altijd leuk om even rond te kijken) en dan naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen (mijn geboortestad). Het buitenmuseum is helemaal bij mooi weer schitterend. Mmmmm, de geur van paling roken. Ik hoop maar dat het ervan komt om erheen te gaan. De laatste keer dat we er waren werd er in verschillende huisjes gekookt en er zat een groepje Japanners gezellig mee te eten aan de stamppot.
  Groetjes,
  Tineke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *