Gehaakte inktvissen


In diverse ziekenhuizen in Nederland krijgen sinds kort te vroeg geboren baby’s een gehaakt inktvisje in hun couveuse. Het blijkt dat de baby’s hier rustig van worden. Ze trekken aan de tentakels van het inktvisje en niet meer aan de slangetjes.

Een Deense vrouw haakte in januari 2013 een gehaakt inktvisje voor een te vroeg geboren baby waardoor de baby een stuk rustiger werd. De ademhaling en hartslag werd regelmatiger en de baby trok niet meer aan de slangetjes. Een mooi project was ontstaan: het haken van inktvisjes voor te vroeg geboren baby’s. Het idee waaide over naar Zweden en nu dus naar Nederland. Ria Knulst uit Lelystad introduceerde het project in Nederland. Op haar website kun je het patroon downloaden.

12 gedachten over “Gehaakte inktvissen

 1. wat een lief en leuk idee, goed voorbeeld en uitleg, Fijne carnavalsdagen Basje

 2. Wat een geweldig idee is dit ontstaan door ’toeval’,maar toeval bestaat naar mijn idee niet-het was alleen maar het juiste moment.Heerlijk om zo’n kleintje daar rustig te zien liggen met ’t inktvisje.
  Ga jij carnaval vieren Berthi?
  gezellige zonnige zondag
  groetjes,Truus
  ps-fijn dat jij je niets van mijn visite aantrekt en gewoon berichtjes plaatst! (lol)

 3. Prachtig! Niet alleen techniek en medicijnen maken mensen beter. Ik ben ook een grote fan van de Cliniclowns.

 4. @Basje, dit is een heel goed en mooi initiatief!

  @Truus uit Drenthe, op het juiste moment, op de juiste plek!

  Ik ben niet zo van de carnaval. Als het morgen redelijk weer is, ga ik wellicht enkele foto’s maken. De mensen doen hier zo hun best om een mooi ‘pekske’ te maken en zich goed te schminken! Altijd prachtig om te zien!

  @Saskia, helemaal met je eens. In een ver verleden heb ik zelf ook eens zo’n inktvis gehaakt, maar waar die is gebleven…

 5. een paar dagen geleden was er over die inktvisjes een item bij “iedereen beroemd” , een programma op vrt 1 / belgie 1, een soort “man bijt hond ” gericht op het leren kennen van gewone mensen ( en soms wat minder gewone)

 6. Het is een leuk idee, die inktvis. De eigen familie zal dan de inktvis moeten gaan haken. Vroeger was er bij ons een verpleegkundige die voor de prematuren stokjes breide. Er was echter een onverklaard hoog percentage infecties op de NICU( couveuse afdeling ) waarop alle materialen die mogelijk bacteriƫn bij zich droegen werden geweerd. Alleen de ouders mogen hun knuffel bij het kind laten zijn. Helaas maar iedereen moet zelf gaan haken !

 7. @Henriette, mooi dat dit onderwerp ook de aandacht krijgt in Belgiƫ.

  @Christien, ai… infecties. Dat moeten we niet hebben bij de extra gevoelige prematuren. Heel goed dat jij ons daar op wijst, want hoe goed iedereen het ook bedoelt met de gehaakte inktvisjes, het infectiegevaar moet vermeden worden.

 8. Mijn kinderen hadden er vroeger ook een, gemaakt door de nonnekes in het klooster bij mijn tante!

 9. ik wil heel graag weten hoe je die gedraaide sliertjes zo kan maken??
  alvast heel erg bedankt!
  vindt ze trouwens super leuk wil ze graag voor me nichtje en neefje maken.
  groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *