De borduurster in het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum van architect Pierre Cuypers uit 1885 is grotendeels weer in oude glorie hersteld. Veel originele details zoals: tegeltableaus, glas-in-loodramen, beeldhouwwerk, mozaĆÆekvloeren en muurschilderingen zijn gerestaureerd. In de Eregalerij, Voorhal, Nachtwachtzaal en in de trappenhuizen zijn de originele decoraties zoveel mogelijk teruggebracht.


In de Eregalerij zag ik een mooie muurschildering van Textiele kunst waar deze borduurster een onderdeel van is. De letter E onder de kroon die boven de borduurster is te zien, zal waarschijnlijk een verwijzing zijn naar koningin Emma. Links hiervan is een kroon met de letter W eronder geschilderd (niet te zien op de foto), vermoedelijk een verwijzing naar koning Willem III. Overigens vond de koning het ontwerp van het gebouw teveel een rooms-katholiek karakter hebben. ‘Ik zet geen voet in dat klooster’, zei koning Willem III. Hij weigerde de eerste steen te leggen, evenals het verrichten van de officiĆ«le opening.

6 gedachten over “De borduurster in het Rijksmuseum

 1. Berthi@ een dagje naar het rijksmuseum in Amsterdam levert weer prachtige foto’s op.
  Als je dit mooi borduurraam ziet wil ik wel een dagje in het klooster.

 2. Een paar dagen bezoek en er is weer heel wat om van te genieten.De geborduurde jassen zijn prachtig en ik hou wel van iemand die voor z’n eigen mening opkomt.Ook al zal dat misschien in dit geval bij koning Willem 3 niet altijd mogelijk zijn om dit te uiten,of verstandig.
  goed weekend
  groetjes,Truus

 3. Goed dat je het zegt van de Jassen daar.
  Toen ik laatst voor de 2e keer er was toch vergeten er naar te kijken. Zoveel moois daar..
  Ga voor ze weg zijn nog wel kijken naar de jassen.
  Mooi ook die borduurster. Fijn dat je daarop wijst.
  Gelukkig woon ik in de buurt.

  Dag……

 4. @Liesbeth J, jij kunt bij wijze van spreken op de fiets stappen om naar het Rijksmuseum te gaan. Heerlijk dat je om de hoek woont!

  @Elma, het Rijksmuseum heeft veel te bieden en dan heb ik nog niet alles gezien!

  @Truus uit Drenthe, bezoek of geen bezoek, ik ga gewoon door met het plaatsen van berichtjes!:-)

 5. Berthi, vandaag was ik in de kantfabriek.
  Wat is de tentoonstelling van de textielkaarten mooi geworden ik heb er echt van genoten. Ook de kerkkleding was prachtig.
  Groetjes Niesje

 6. @Niesje, ontzettend leuk dat je vandaag in Museum de Kantfabriek was en ook zo hebt genoten! Heel fijn om te horen.
  Het idee om de textielkaarten tussen posterklemmen ten toon te stellen is geweldig van het museum. Het geeft een fleurig en vrolijk overzicht, enne… ook nog eens goed te zien en te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *