Avercamp en Israëls in de floating pen


In het Rijksmuseum zijn veel schilderijen te bewonderen van top meesters. Op bovenstaande foto zie je een detail van het bekende schilderij Winterlandschap met schaatsers (circa 1608) van Hendrick Avercamp.


Een detail van het schilderij Kinderen der zee uit 1872 van Jozef Israëls. Deze twee details laat ik zien omdat ze terug te vinden zijn in een floating pen.


Aangestoken door Tineke richt ik mijn oog vaker op de floating pen – ook wel waterpen genoemd – als ik op stap ben. De floating pennen liggen niet voor het oprapen, wat prima is. Zeldzaamheid zorgt voor bijzonderheid! Bovenstaande pennen kocht ik afgelopen maandag in de museumwinkel van het Rijksmuseum. Een leuke herinnering aan een fantastisch dagje Rijksmuseum.

6 gedachten over “Avercamp en Israëls in de floating pen

 1. Enig die pennen. Volgens mij had je die vroeger toen ik jong was veel meer. Ohhh, zie ik schaatsende mensen op de afbeelding! Wat heb ik de vorst gemist deze winter!

 2. @Marijna, het zou best eens kunnen dat vroeger meer van dit soort pennen in de omloop waren. Nu liggen ze in ieder geval niet voor het oprapen.

  Het is jammer genoeg een kwakkelwinter, met als nadeel dat er dadelijk veel te veel ongedierte zal zijn. In de krant las ik al over de teken die in grote aantallen aanwezig zullen zijn. Geef mij maar vorst, maar dat zal er niet meer inzitten deze winter.

  @Basje, goed idee om te gaan snuffelen in de webwinkel. Vooral de pen van Avercamp en Israëls vind ik erg mooi.

 3. Het Rijksmuseum staat nog steeds op ons programma. Dus we moeten niet de winkel overslaan, want die floating pennen moeten ook in mijn verzameldoosje terecht komen. De met het strandtafreel van Jozef Israëls is mijn favoriet. Toen ik vanwege een heftige enkelbreuk in 1 jaar tijd 2x 9 weken stilletjes met mijn been omhoog zat ben ik met wel 4 blogs begonnen. Inmiddels wordt er nog maar 1 bijgewerkt. Voor mijn blog over kunst http://amantdelart.blogspot.nl/ koos ik toen als afbeelding dit strandgebeuren van Israëls.
  Zo leuk Berthi, dat dit goedaardige “virus” voor floating pennen zich uitbreidt.
  MaartjeK, dankjewel voor de link, interessant om te zien en te lezen.
  Groeten, Tineke

 4. @MaartjeK, dank je voor de link! Leuk om te lezen en de pennen te zien.

  @Tineke, zo heeft alles zijn verhaal. Als je wegens een behoorlijke enkelbreuk 2x 9 weken met je been omhoog moet zitten, is dat niet bepaald handig. Bij jou zijn er vier mooie blogs uit voort gekomen, maar om ze daarna allemaal bij te houden is heel veel werk. Eén blog vraagt al de nodige tijd en aandacht, laat staan vier. Ik spreek uit ervaring!:-)
  Ik wist niet dat het Rijksmuseum de floating pen met de strandafbeelding van Israëls verkocht. Ik liep er als het ware per toeval tegen aan. Deze afbeelding is inderdaad erg mooi, maar die van Avercamp mag er ook zijn. Zeker nu het schaatsen door Olympische Spelen wederom veel aandacht heeft gekregen. En dan heb je natuurlijk De Nachtwacht nog.
  Overigens kocht ik de pennen met de bollenvelden en de klomp in een souvenirwinkeltje in Venlo. En weet je… Thijmen ging in december naar het buitenland en moest iets typisch Nederlands als cadeautje meenemen voor de studenten in het buitenland. Veel Nederlandse studenten hadden al gekozen voor drop en stroopwafels. Ik gaf Thijmen het idee om enkele Hollandse floating pennen mee te nemen en zo gebeurde het! Na de ansichtkaart gaan we nu de floating pen onder de aandacht brengen!:-) En dat allemaal nadat er een logje verscheen over jouw verzameling floating pennen. Maar… wat was nu daar ook weer de aanleiding toe? Hoe begon het?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *