Vriendschapslappen in Goes


In 1997 tijdens een expositie van merklappen in Antwerpen werd het idee van een vriendschapslap geboren door Ton Moest en Nannie Kooij. Een vriendschapslap is een borduurlap die geborduurd is door allemaal verschillende mensen. Om een vriendschapslap te maken heeft men ongeveer vijftien bordurende deelnemers nodig. Voor het begin worden er een aantal spelregels opgesteld waaraan iedere deelnemer zich moet houden. De bedoeling is dat iedere deelnemer een motief borduurt waarna de lap naar de volgende deelnemer wordt gestuurd. Op deze manier heeft iedere deelnemer aan het einde een voltooide merklap. Natuurlijk moesten de lappen aan bepaalde regels voldoen, zoals de keuze uit linnen met 11 tot 14 draadjes per centimeter. Iedereen bepaalde zelf het onderwerp en de afmeting en iedereen borduurde zelf het eerste motief en bij elk motief zijn eigen initialen. Het resultaat was voor de deelnemers dan ook altijd spannend. Binnen vier weken moest de lap met het materiaal bij de volgende persoon zijn en waar precies aan gewerkt werd en aan welk patroon bleef natuurlijk geheim.

Vijftien dames uit Brabant en Zuid-Holland laten tot en met 6 april 2014 hun werk zien in de merklappengang van het Historisch Museum de Bevelanden te Goes. Het zijn niet alleen lappen, maar ook fraaie toepassingen op kleding en voorwerpen in verschillende technieken die worden getoond tijdens deze tentoonstelling.

15 gedachten over “Vriendschapslappen in Goes

 1. Wat is dit een mooie evenwichtige vriendschapslap geworden!
  Nynke waar ik quiltlessen van heb gehad en die onze Bee leidt,heeft ook meegedaan met zo’n lap,maar die was niet zo mooi als deze!
  goede zondag!
  groetjes,Truus

 2. ik moet nog naar zeeland voor een 50jrg.bruiloft,,als ik nou iets eerder vertrek kan ik dat mooi nog even gaan zien…dat is dus dubbel F E E ST

 3. wat een leuk idee, deed ooit mee met een paar kuissteekvriendinnen en we maakten elk onze eigen “lap maar ieder had zijn onderwerp opgegeven en dan was het vrij om het motief uit eigen voorraad te plukken, Is een erg leuk resultaat geworden, fijne zondag. Hier was nog even de zon erbij Basje

 4. Deze blauwe roosjeslap is bijzonder goed geslaagd! Misschien “leen” ik dit idee wel een keer. ๐Ÿ˜‰

  Sinds september 1999 zit ik in een vriendschapslappenronde. Er zijn in die jaren al zeker 150 lappen in mijn brievenbus gevallen. Soms heel mooi, soms heel lelijk, vaak ergens er tussenin. De uitdaging is nog steeds om aan iedere lap die langskomt iets toe te voegen waardoor hij mooier wordt. En altijd is het eindresultaat een verrassing. Vaak worden lappen, waarvan ik halverwege denk dat ze niet meer te redden zijn, uiteindelijk heel mooi.

  Als alle lappen klaar zijn, komt de groep bij elkaar (we wonen door het hele land), om de eindresultaten te bewonderen, de nieuwe lappen voor de volgende ronde uit te delen en om gezellig bij te kletsen. In april zien we elkaar weer en ik kijk er nu al naar uit.

 5. Wat is dit een vreselijk mooie lap geworden!! Aparte kleuren gebruikt voor een merklap, maar daardoor zรณ apart en mooi!

 6. Ik wist niet dat het pas zo kort geleden is bedacht. Dacht dat het al eeuwen bestond ๐Ÿ˜‰
  De lappen in Goes zijn inderdaad het bekijken waard!

 7. Ik ken enkele van de dames die hier lappen hebben hangen, deze hangen normaliter in de barg waar ik les krijg en voor mij is het iedere keer weer genieten als ik die mag bewonderen! Hoop nog kans te zien ze allemaal te gaan bewonderen! Groetjes
  Lida

 8. @Willeke, ik heb ook eens mee gedaan aan een ronde vriendschapslappen. Het is ontzettend leuk en inspirerend. Ik moet binnenkort eens een foto van de merklap maken en op mijn blog plaatsen…

 9. Ik ben 2 weken geleden naar Goes geweest en heb de vriendschapslappen gezien.
  Heel mooi!
  Een fijne dag.

 10. berthi ,ik zie info over een ander Ton ,een fotograaf,is dat de bedoeling???

 11. @hilly, ja, dat klopt! Ton Moest is begonnen met de vriendschapslappen, maar zij is ook veel op reis om onder andere foto’s te maken. De link klopt dus wel. Het gaat om dezelfde persoon! Zij borduurt en fotografeert!

 12. Hallo Berthi. Wat fijn dat je onze tentoonstelling over de vriendschapslappen op je blog plaatste. Van verschillende kanten werd ik hierop geattendeerd. Wat een leuke reacties. Hartelijk dank hiervoor. Vanaf 9 mei is er een grote kanttentoonstelling in het museum en komt in de merklappengang de expositie
  “Handwerken met een knipoog naar kant”

 13. @Nel van Leijen, graag gedaan en leuk om te horen dat jij attent werd gemaakt op dit logje.
  Ik weet dat een grote kanttentoonstelling eraan zit te komen. Dit zal zeker weer heel bijzonder worden en erg leuk dat de merklappengang gevuld wordt met ‘Handwerken met een knipoog naar kant’. Veel succes met de voorbereidingen.

 14. Hallo allemaal,

  De verwarring is groot over mijn naam!
  Doordat mijn man ook veel fotografeerd en wij samen daardoor verward
  werden ben ik gaan fotograferen onder mijn meisjesnaam.
  Borduren doe ik nog steeds onder de naam Ton Moest.
  Hopelijk gaan jullie ook eens om mijn fotosite kijken.

  Groeten

  Ton Moest-Wolswijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *