Winter Nomads


Het schaap hebben we al menig keer voorbij zien komen op de textielkaart en terecht, want wij maken maar al te graag gebruik van de schapenvachten die ons de wol leveren. Vanmiddag zag ik op een groot bioscoopscherm zo’n 800 schapen, drie ezels en vier honden in beweging. Ik heb het over de documentaire Winter Nomads. De twee herders Pascal (54 jaar) en Carole (28 jaar) lopen van bergdorp naar bergdorp met hun kudde schapen op zoek naar voedzaam grasland. Het is een transhumance: men verplaatst de schapen om ze op die manier vet te mesten. De tocht van Pascal en Carole duurt vier maanden en uiteindelijk zullen alleen de leidschapen die een bel dragen het overleven. Zij mogen de volgende keer weer mee.

Tijdens de tocht van Pascal en Carole is het koud en guur. De sneeuw valt eerder dan normaal. Ze slapen altijd buiten waarbij hun bed uit een stapel schapenvachten bestaat, en toch zijn ze gelukkig. De documentaire geeft een ingetogen verslag van deze vier maanden durende tocht en het blijft boeiend. Het levert uiteraard mooie winterse taferelen op. De trailer kun je hier bekijken.

5 gedachten over “Winter Nomads

  1. spannende film de gehele film bedoel ik, Heb er een gedeelte van geien in een docu op een van de duitse zenders, of arte (ook duits) , maar dieren facineren nu eenmaal en ja als je aan een schapendijk woont, ….Fijne zondag Basje

  2. Toevallig bekeek ik eerder deze week de trailer. Als ik me goed herinner zag ik daarin de “aangeklede” ezel en die deed me weer denken aan een eerder logje van jou met de ezel met de broek van Ile de RĂ©. Ken je deze foto’s van Robert Doisneau met schapen (en een ezel)? http://www.robert-doisneau.com/fr/portfolio/animaux-transhumance.htm
    En deze foto is helemaal geweldig: http://authenticfauxhemian.tumblr.com/image/52895830283
    Ik hoop dat de film ook bij ons in de buurt komt…………
    Prettig weekend!
    Tineke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *