In Staphorst

Tussen 1992 en 1994 maakte Mirjam Bleeker mooie en boeiende beelden in Staphorst. Mirjam: ‘Het was winter. Ik was 28 en net begonnen met fotograferen. Via een stage bij een fotograaf kreeg ik de kans om een traditioneel interieur in Staphorst te fotograferen. Ik herinner me nog goed hoe ik onmiddellijk gefascineerd en geraakt was door wat ik zag. … Ik huurde een weekendhuisje in IJhorst zodat ik er veel kon zijn en zo werd dit het begin van een tweejarig project.’

Twintig jaar terug was er ook al het idee om van deze serie foto’s een boek te maken. Toen is het er niet van gekomen. Heel bijzonder dat het boek er nu toch is gekomen. Het boek geeft een bijzondere kijk op het dagelijks leven van de inwoners van Staphorst. De foto’s die Mirjam maakte zijn het waard om door iedereen, Staphorster en niet-Staphorster, gezien te worden.


In de keuken staat de naaimachine die onmisbaar is bij het maken van de streekdracht, want de kleding is niet te koop in de winkel.


De kleurig gehaakte jasbeschermer valt op. Staphorster damesfietsen zijn voorzien van gaatjes in het spatbord om deze ‘fietsnetten’ te kunnen bevestigen. Het patroon van deze jasbeschermer vind je hier.


Schaatsen onderbinden op het Zwarte Veentje. Dit ven in het Staphorster bos is een geliefde plaats om ’s winters te schaatsen.


Het werk in de tuin en het schilderwerk van de huizen is dikwijls vrouwenwerk. Een lichtblauwe verfschort beschermt de kleding tegen verfspetters.


Men kwam weinig buiten de eigen buurt, maar via de telefoon bleef men op de hoogte van alle dorpsnieuwtjes.

Dit ís een kleine impressie van de foto’s die Mirjam Bleeker maakte en afgebeeld staan in de publicatie In Staphorst dat een prachtig document is geworden. WBooks, ISBN: 9 789066 305397, prijs € 24,95, paperback en 128 pagina’s.

Staphorst is al meerdere keren het onderwerp is geweest op dit blog. Enkele berichten kun je hier lezen en hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier en hier.

7 gedachten over “In Staphorst

 1. Ik heb het boek zaterdag toevallig ingezien, het lag in de Drukkerij te pronken.. echt prachtige beelden!! Helaas.. waren de boekenbonnen op, anders had ik het wel geweten ;)!!

 2. wat een prachtig kijkboek moet dit zijn, verlanglijstje maken ?? Fijne dag open en fris heerlijk, Basje

 3. Wat een prachtige foto’s….. en Lupien…..de Moederdag komt er straks weer aan..dus wie weet !!

 4. Dat boek komt hier ook op het lijstje voor Moederdag te staan!
  In de jaren 70 stond er in Ariadne een serie over streekdrachten-‘kheb een pop met de Staphorsterdracht gemaakt met originele stoffen.De mevrouw in de winkel heeft toen nog tips gegeven om het helemaal origineel te maken.
  Over 2 weken ga ik naar de tentoonstelling in Staphorst.
  zonnige dag.
  groetjes,Truus

 5. Wat een prachtig boek!
  “de tentoonstelling’? Mis ik iets? Ik heb het nog even nagelezen maar niet gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *