Textielpost – Nederland/Rusland


Mieke Gorter: ‘In ’t kader van de komende Olympische Spelen nog maar even in de doos gezocht et voilá ’n Unknown Woman in Russian Costume voor je tentoonstelling.’

Het schilderij is in 1784 geschilderd door Ivan Argunov (1727-1802).


Licia Huizer: ‘de laatste dan! Een makkelijke stoel met kussen om uit te rusten van je actie (zal wel niet).’

De stoel ziet er erg aantrekkelijk uit en het lijkt me een goed idee van je Licia om gebruik te maken van de uitnodiging! Het borduurwerk van het kussen is in de stad Fez gemaakt in het begin van de 19e eeuw. Het is een stuk van een ’telmita’, een op haast onverslijtbare wijze geborduurde matrasovertrek. Het zwarte patroon is met een dikke draad op fijn geweven stof geborduurd. Het opliggende borduursel beschermende de stof tegen slijtage. Bovendien is het borduurwerk aan beide zijden gelijk, zodat de matrasovertrek ook nog gekeerd kon worden. Complete overtrekken zijn vrijwel niet bewaard gebleven: ze zijn in stukken geknipt en verwerkt tot kleinere gebruiksartikelen, zoals dit kussen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *