Exposities en activiteiten voorjaar 2014


Door de combinatie van ambacht en industrie en de voorliefde voor traditie neemt de Italiaanse mode-industrie een bijzondere plaats in binnen het internationale landschap. In de jaren zeventig van de vorige eeuw groeit het succes van de Italiaanse stijl. Klinkende namen zoals Gianni Versace en Giorgio Armani speelden een cruciale rol in de evolutie naar de befaamde ‘Italian look’. In de daaropvolgende decennia werd dit verder geëxploiteerd door de grote talenten die het land voortbracht. Vandaag zijn de Italiaanse huizen vaste waarden binnen de mode, vasthoudend aan de Italiaanse beeldtaal.

MODA – made in Italy is te zien tot 9 februari 2014 in het Modemuseum Hasselt.
——————————


De 11e editie van de Handwerkbeurs Zwolle komt eraan. Net als vorig jaar wederom vier dagen handwerkplezier! Informatie over deelnemers, workshops en openingstijden kun je op de website vinden.
——————————

In februari 2014 bestaat Stegeman’s Textiel 170 jaar en dit wordt gevierd met een overzichtstentoonstelling van vroeger tot nu, met Staphorster kleding, mode, quilts, stipwerk, verhalen, anekdotes en veel foto’s.

Op 13, 14 en 15 februari ben je welkom in Zaal d’Olde Skoele, Oude Rijksweg 427 te Rouveen.

Openingstijden: donderdag en vrijdag: van 10.00 tot 21.00 uur en zaterdag: van 10.00 tot 17.00 uur.

De toegang is gratis.

——————————


Zo’n vijftig jaar geleden was de Tilburgse wollenstoffen en –dekenfabriek AaBe in heel Nederland een begrip. Iedereen had thuis wel een behaaglijke wollen deken van AaBe. Niet alleen de producten waren bekend, ook het sociaal beleid van de fabriek was decennialang een voorbeeld. Het TextielMuseum maakte er een mooie tentoonstelling van die nu te bewonderen is.

Tentoonstelling AaBe, een sterk merk is te zien tot en met 16 maart 2014 in het TextielMuseum te Tilburg.
——————————


Museum De Koperen Knop heeft een grote en bijzondere collectie streekkleding in haar depot. Belangrijke stukken daaruit worden geëxposeerd naast unieke hedendaagse kledingstukken van eigentijdse aankomende modeontwerpers. Daarbij zal speciale aandacht worden geschonken aan de opvallende gelijkenis van onderdelen uit de kleding van vroeger en die van nu. Daarbij ziet de bezoeker in een oogopslag dat de ontwerper van nu zich laat inspireren door toen.

De expositie Mode ontmoet streekdracht kun je bezoeken tot en met 5 april 2014 in Museum De Koperen Knop te Hardinxveld-Giessendam.
——————————


In het vroege voorjaar presenteert de Kunsthal Rotterdam, in samenwerking met design museum Helsinki, een grote overzichtstentoonstelling van het Finse designmerk Marimekko.

Ervan overtuigd dat mode en design de kwaliteit van leven kunnen verbeteren, ontwikkelt het Finse bedrijf sinds zijn oprichting in 1951 basale patronen die op allerlei wijzen worden gecombineerd en in eigentijdse variaties worden omgezet. Zowel de geschiedenis als de actualiteit van het typerende Marimekko-ontwerp in stoffen, mode, interieur, serviesgoed en andere materialen en producten worden in de tentoonstelling onder de loep genomen.

De bezoeker krijgt een rijk geschakeerd overzicht te zien van de Marimekko-outfits van stijlicoon Jacqueline Kennedy tot en met de hedendaagse Marimekko-fatboy’s.

Marimekko – design for a happy life is te bezichtigen van 1 februari tot en met 11 mei 2014 in de Kunsthal Rotterdam.
——————————


In de Kunsthal Rotterdam is dit voorjaar het design van de damesschoen vanaf 1900 tot nu te bewonderen. ‘S.H.O.E.S’ – Sexy Heels or Easy Sandals – toont ruim vijfhonderd schoenen van coryfeeën onder wie schoenontwerpers André Perugia en Salvatore Ferragamo, internationale ‘sterontwerpers’ zoals Manolo Blahnik en Christian Louboutin, en van hedendaags én jong aanstormend talent. Schoenen als ware kunstwerken en op hoogambachtelijk niveau gemaakt: van Victoriaanse laarzen tot aanlokkelijke muiltjes en van pumps tot de meest futuristische creaties. De ongelofelijke variatie en creativiteit van talrijke schoenontwerpen is een lust voor het oog en maakt de tentoonstelling S.H.O.E.S. tot een onweerstaanbare ‘must-see’ voor iedereen met een passie voor mode en design.

S.H.O.E.S. – Over hoge hakken en echte liefde is te zien van 1 februari tot en met 11 mei 2014 in de Kunsthal Rotterdam.
——————————


Gijs Bakker (1942) en Emmy van Leersum (1930 – 1984) zorgden eind jaren zestig van de vorige eeuw voor een ware revolutie met hun avant-gardistische sieraden en kledingontwerpen. Aan de hand van multidisciplinaire installaties wordt de vooruitstrevende visie van Gijs en Emmy op sieraden, kleding en de moderne vrouw (en man) getoond. De installaties zijn geïnspireerd op hun legendarische modeshow in het Stedelijk Museum in 1967, de happening in galerie Art & Project in 1970 en de dansvoorstelling Mutations.

De show van Gijs+Emmy is een overzicht van mode- en sieraadontwerpen van Gijs Bakker en Emmy van Leersum uit de periode 1967–1972. De expositie is te zien in het Stedelijk Museum te Amsterdam van 22 februari tot 24 augustus 2014.

Foto: Gijs en Emmy in het atelier in Amersfoort, foto uit een reeks kunstenaarsportretten, 1971-1972. Foto: Eva Besnyö.
——————————


De tentoonstelling Van Onderaf Bekeken omvat objecten uit de verzamelingen van 25 leden van de Nederlandse Kostuumvereniging. Tot en met 11 mei 2014 is deze expositie te zien in het Nederlands Leder en Schoenen Museum in Waalwijk.
——————————


Bijna 600 enkelvoudige textielkaarten worden tentoongesteld in Museum de Kantfabriek te Horst. Van alle ansichtkaarten zal zowel de voor- als achterkant goed zichtbaar zijn.

De expositie Textielpost is van 16 februari tot en met 30 maart 2014.

4 gedachten over “Exposities en activiteiten voorjaar 2014

  1. Als je nu nog niet weet wat je wilt…werkelijk voor iedereen wel wat te doen!!
    Mooi overzicht,,, enveel succes in HORST

  2. waar zal ik nu eens naar toe gaan, via de websites iedere dag een moet te doen zijn, Hangt al staat alles al in de Kantfabriek? wat al dat een leuk gevoel zijn . basje

  3. @Basje, 11 februari beginnen we met de inrichting van de expositie in Horst. In het weekend zijn we bezig geweest met het samenstellen van een powerpoint-presentatie die aldoor te zien zal zijn op een scherm in het museum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *