Het Wilde Oog in FlevolandIn de foto- en filmtentoonstelling Het Wilde Oog in Flevoland die tot en met 4 mei 2014 is te zien in Nieuw Land, worden klederdracht en moderne kunst op verrassende wijze gecombineerd. Urker en Spakenburger vrouwen en mannen in klederdracht zijn in fotoreeksen en filmpjes op theatrale wijze gerelateerd aan markante locaties in Flevoland. Ook zijn de ‘Spakenburgse Diva’s’ in de rest van het land vastgelegd, bijvoorbeeld in Dalfsen, Deventer, Doetinchem, Domburg en Dordrecht en bij uiteenlopende architectuur- en beeldende kunst-iconen in onder andere Hilversum (Dudok), Amersfoort (Armando) en Amsterdam (Lloyd Hotel).

De schoonzussen Koelewijn werden 14 jaar geleden gevraagd voor een eenmalige activiteit in theater de Lieve Vrouw Amersfoort. Het werd een verbintenis voor het leven. Er volgden foto- en filmshoots van Enschede tot Amsterdam en van Helmond tot Zwolle. In meer dan 75 tentoonstellingen op uiteenlopende podia waren de ‘Spakenburgse Diva’s’ te zien.Voor de tentoonstelling in Nieuw Land, maakte Het Wilde Oog in de zomer van 2013 foto- en filmopnames van de schoonzussen, drie Urker vrouwen en acht Urker mannen met rekwisieten en decorstukken van jeugdtheatergezelschap BonteHond. In deze tentoonstelling zijn naast de opvallende foto’s en filmopnames ook historische beelden uit het archief van Nieuw Land te zien. Het kunstenaarsduo verbindt de dames in klederdracht uit Spakenburg en Urk aan de kracht van landschapskunstwerken als van Richard Serra, Daniel Libeskind en Marinus Boezem. Aan markante architectuur, die van theaters in Lelystad en Almere. En aan een derde krachtenveld van Flevoland, de natuur (Oostvaardersplassen). De aanwezigheid van de vrouwen en vissers op foto’s en filmpjes zorgt voor bezieling op het jonge (Flevo)land, op het voormalig werkterrein van hun vaders en opa’s. De beelden roepen het verhaal op van de mens die strijdt tegen de natuur en tegelijkertijd daarvan afhankelijk is in zijn bestaan. Ook genereren beelden troost: collectief zitten de vrouwen in De Groene Kathedraal van Marinus Boezem, één van de landmarks in Flevoland.


4 gedachten over “Het Wilde Oog in Flevoland

 1. prachtige foto’s De man met de wandelende vis?? hoe kom je erop?en eraan, Basje

 2. Geweldig deze foto’s-jammer dat ik het niet eerder wist:was zondag nog in de Flevopolder ,maar in maart een nieuwe kans.
  gezellige dag
  groetjes,Truus

 3. Wat een gave foto’s, binnenkort bij mijn DD op bezoek, zal ik haar meeslepen naar deze tentoonstelling, zij woont er vlakbij!
  Groetjes en bedankt voor de tip,
  Lida

 4. Voor mij is het wat ver weg, maar wie weet komt de prachtige expositie nog eens in het zuiden van het land!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *