Tevredenheid


Een rijke fabriekseigenaar zag tot zijn afschuw een visser lui naast zijn boot liggen en een pijp roken. ‘Waarom ben je niet aan het vissen?’, vroeg de fabriekseigenaar. ‘Omdat ik genoeg vis heb gevangen voor vandaag’, zei de visser. ‘Waarom vang je er niet nog een paar?’ ‘Wat zou ik ermee moeten?’ ‘Je zou geld kunnen verdienen’, luidde het antwoord. ‘Daarmee zou je een motor op je boot kunnen laten monteren om verder de zee op te gaan en meer vis te vangen.’ ‘Dan zou je genoeg verdienen om nylon netten te kopen. Die zouden je meer vis en meer geld opleveren. Al gauw zou je genoeg geld hebben om twee boten te bezitten… misschien wel een hele vloot. Dan zou je een rijk man zijn net als ik.’ ‘Wat zou ik dan doen?’ ‘Dan zou je werkelijk van het leven kunnen genieten.’ ‘Maar wat denk je dat ik nu dan aan het doen ben?’, vroeg de visser.

13 gedachten over “Tevredenheid

 1. Ben helemaal met de visser eens. Geniet van het leven. Kijk niet alleen in de toekomst maar leef nu

 2. Berthi, waar komt dit mooie verhaal vandaan? Ik geniet van de foto! Worden visnetten je volgende project? Ik hoop het maar, ik heb een passie voor visnetten en kleinschalige visserij……………..en een verzameling foto’s van visnetten waar je “U” tegen zegt. In de vakanties wordt bijna geen vissershaventje voorbij gereden zonder een bezoekje. Grappig trouwens dat je dit publiceert, net nu ik deze week bedacht dat ik foto’s van de visserij in Vila Cha (Portugal) uit de vorige eeuw! zou moeten scannen om er iets mee te doen. Daar werden wiebelige bootjes vol met kreeftenkorven geladen en duwden ze vervolgens met z’n allen de bootjes over het strand de zee in.

 3. Mooie kleuren heeft de foto.
  Zoals dit verhaal van de visser,is er ook een lied gemaakt over een boer met dezelfde strekking.Kan me de titel van het lied niet herinneren–misschien googelen???
  Ben je klaar met het inrichten van de tentoonstelling?
  gezellige dag
  groetjes,Truus

 4. Prachtig verhaal.Geniet van het leven. Het is zo kort.
  Liefs José

 5. Mooie les voor diegene die “de hals niet vol krijgen”.
  Meer is niet altijd beter.
  Tevredenheid is de basis van geluk.

 6. @Tineke, het verhaal kende ik al, maar nu kreeg ik het toegestuurd via de afgebeelde kaart. De kaart komt uit deze serie:
  http://www.zinnigeverhalen.nl/cgi/shop.cgi?site=zinnigeverhalen&group=006047&conpag=p006042

  Zowel het verhaal als de afbeelding vind ik prachtig! Ik wist niet dat jij zoveel hebt met visnetten, maar kan me voorstellen dat over dit onderwerp ook weer heel veel valt te vertellen. Ik ben benieuwd naar je foto’s met afbeeldingen van visnetten! Trouwens wat heb jij ook een ontzettend brede belangstelling en vaak onderwerpen die niet direct voor de hand liggen! Dat spreekt me echt aan!

  @Saskia, een nieuw gezegde voor mij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *