Textielpost – Nederland en Vietnam


Dorien van Voorden: ‘Soms hoef je voor een textielkaart niet naar het buitenland, niet naar een museum, niet naar een bijzondere textielbijeenkomst of tentoonstelling, maar gewoon naar de kringloopwinkel! Met een groet uit Nijmegen.’

Enig om een textielkaart te vinden in de kringloopwinkel, dat hadden we nog niet eerder! De afbeelding laat een detail – vissen – zien van een weefwerk dat door de werkgroep Wigweven van de Weefkring Nijmegen is gemaakt!


Deze textielkaart die Licia Huizer stuurde laat een detail zien van een geweven strepenkasjmier, vervaardigd door Jasdvrouwen in het begin van de 19e eeuw. Repen geverfde zijde zijn rijk geborduurd met de oosterse vlechtsteek, steel- en platsteek. Het motief van de twee tegenover elkaar staande vogels komt ook bij de geweven strepenkasjmier voor en wordt aangeduid met ‘kip-en-haanmotief’. De repen zijde zijn aan elkaar genaaid en daarna op de ondergrond vastgezet. Hiervoor is een zwarte draad over de naad gelegd en deze is met witte steken door beide lagen heen vastgenaaid. Deze foto staat afgebeeld in nummer 3/1994 van Handwerken zonder Grenzen.TinekevM: ‘Allereerst nog de beste wensen voor 2014. Wel wat laat, evenals deze kaart, die al een jaar voor je klaar ligt, we hebben hem in Noord-Vietnam gekocht, maar konden niet aan postzegels komen. Ik geniet van je blog en alle textielkaarten die voorbij komen. Ik heb m’n oude reisverslagen eens nagekeken en wat had je toen nog veel textiel op kaarten, maar ook klederdracht die werden gedragen (circa 40 jaar geleden).’TinekevM: ‘Het is niet de bedoeling om elke week een kaart te sturen, maar ook deze kwam ik dichtbij tegen, nl. in Zwolle. Een van oudsher bekende boekhandel heeft in een oude kerk (waar ik in mijn jeugd ook kwam) z’n boekhandel gevestigd. De kerk is prachtig gerestaureerd en behalve boeken etc. heeft Waanders ook prachtige kaarten, je wordt er hebberig van. Ik wens je sterkte met het klaarmaken van de tentoonstelling.’

Wederom prachtige textielkaarten die nog mee kunnen naar de expositie in Museum de Kantfabriek, behalve de kaart uit Vietnam omdat dit geen enkelvoudige kaart is. Zoals op mijn flyer vermeld staat, gaat het om enkelvoudige textielkaarten. Deze kaarten worden in het museum zodanig tentoongesteld dat de bezoeker zowel de voor- als de achterkant kan zien en lezen.

5 gedachten over “Textielpost – Nederland en Vietnam

 1. de kaart met de meisjes vind ik dubbel leuk… 1 de grappige kralen aan de hoofdtooi en dan zijn ze 2 ook nog eens met naald en draad in de weer.

 2. @Licia Huizer, ‘dubbel leuk’ een mooie woordspeling en de bordurende meisjes zijn enig. Ze hebben er veel plezier in. Deze kaart had ik zelf een poos geleden bij de Wereldwinkel gekocht en ook al verstuurd. Vorige week ging ik terug voor dezelfde kaart. Uitverkocht! Het is dus een kaart met aantrekkingskracht!

 3. Wat leuk om ook bij de kringloop een textielkaart te vinden!
  En die schattige meisjes met bij het rechter meisje dat gebit met de missende tandjes vanwege het wisselen-of zoals dochterlief dat vroeger noemde-heksenfiets ipv fietsenrek,.
  Leuk Berthi de chinese schoentjes uit je vorige blog die in jouw bezit zijn.
  En hupzeel’n (ben ook een Grunningse) zal wel komen van hup=heup en een zeel is een band of touw.
  gezellige dag
  groetjes,Truus uit Drenthe

 4. Je merkt het wel de kaarten worden goed bekeken, ieder ziet er het zijne op en in,
  Leuke verklaring van de BRETELS van Truus

 5. de ene kaart nog mooier en interessanter dan de andere, Hoe maak je die steekjes rond de vogels?? nooiit van gehoord. zoals van nog veel meer. Basje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *