Textielpost – KLM-stewardessen en stewards

Voordat textielpost vanuit verre oorden verstuurd kan worden, zal de reiziger eerst het vliegtuig moeten nemen om op de plaats van bestemming te kunnen komen. Een kaart van het cabinepersoneel ontbrak nog aan het project. Mieke Gorter bracht daar snel verandering in. Zij heeft als stewardess gewerkt bij KLM.


Mieke Gorter: ‘In dit uniform heb ik niet gevlogen. Jaartal: 1946. “Met kunst en vliegwerk” zijn er uniformen gefabriceerd, ondanks het gebrek aan stoffen en accessoires. Ik heb van 1964-1970 gevlogen bij onze KLM en ’n donkerblauw en ’n grijs/blauw uniform gedragen.’


Mieke Gorter: ‘Ik denk dat deze uniformen nog zijn gebaseerd op de stewards van de grote vaart. Later werden ’t double breasted colberts. In 1973 veranderd (heb ik aan meegewerkt) in een single breasted colbert.’


Deze nostalgische kaarten zijn uitgegeven door de VOC-KLM ter ere van 75 jaar KLM cabinepersoneel, 1935-2010.


Mieke Gorter: ‘In 1935 kwamen de eerste vier stewardessen, Trix Terwindt was er één van. Nu zijn er duizenden… Ik heb in 1964 gevlogen voor ik denk de eerste projectontwikkelaar in Nederland in zijn DC-3. En in november 1964 mocht ik naar de opleiding voor stewardessen bij de KLM. Ik heb gevlogen tot eind 1970 en twee verschillende uniformen gedragen. En… vanaf 1971 tot augustus 1979 was ik hoofd van de afdeling kledingverstrekking. In 1971 en 1975 een nieuw damesuniform. Voorbereidingen voor uniform van Nina Ricci in 1981, een “uplift” voor de herenuniformen. Bedrijfskleding, wijziging naar de mooie lichtblauwe KLM-kleur. En nog vele andere wijzigingen. Vanaf 1979 Sales Promotion voor de KLM, daar kon ik heel veel van mijn creativiteit kwijt. En nu reizen als reisbegeleider of privé. Zij die vliegen komen nooit tot rust maar… zij die niet vliegen komen nergens!!! Zij die reizen hebben veel te verhalen en ansichtkaarten te verzenden!’

We zouden bijna deze fraaie uniformen vergeten zijn voor het project Textielpost. Ik dacht hieraan toen ik de textielkaart van Aviodrome ontving van MaaikeW. Door deze prachtige bijdrage van Mieke is het alsnog goed gekomen.

Ik schreef al eerder over de stewardess en wel in deze log. Dan nog iets, toeval of niet… op dit moment ben ik het interessante boek Luchtmeisjes van Ingrid van der Chijs aan het lezen. Inmiddels is van dit boek een goedkopere editie uitgegeven. Ingrid van der Chijs vertelt het verhaal van Hilda Bongertman en Trix Terwindt. Deze stewardessen behoren tot de eerste lichting van daadkrachtige, mooie meisjes die midden jaren dertig door de KLM worden opgeleid. Na het begin van de Tweede Wereldoorlog maakt Hilda carrière binnen de NSB, terwijl Trix in het verzet als spion betrokken raakt bij het Englandspiel. Dat beide levens niet simpelweg het predicaat ‘goed’ of ‘fout’ verdienen, blijkt uit de zeer opvallende keuzes die Hilda en Trix ná de oorlog maken.

12 gedachten over “Textielpost – KLM-stewardessen en stewards

 1. Ben nu wel erg benieuwd naar dat boek..ga eens kijken of dat ook in de Bibliotheek is.

 2. p.s.. Heb eens bij de Blindenbibliotheek gekeken en daar hebben ze het ook als Luisterboek….gelijk aangevraagd en het komt binnen enkele dagen.
  Kan ik mooi gelijk met Sjaak meeluisteren. ( ondertussen een borduurwerkje doen)

 3. @Licia Huizer, ik ben benieuwd wat jij van het boek vindt. Ik heb het nog niet uit, maar wat ik tot nu toe heb gelezen is zeer boeiend. Boordevol interessante informatie staat het boek..

 4. Veel succes met de laatste kaartjes voor je tentoonstelling.
  Ik zal Stefan het boek op mijn e-reader laten zetten.

 5. p.s
  Terwindt heeft zelf ook een boek geschreven …het heet “Een vrouw vloog mee”
  heeft het niet makkelijk gehad op het laatst van haar leven merk ik wel.

 6. dat was een leuk “mooie meisjes?verhaal Het boek lijkt me interessant en ik ga proberen het op de kop te tikken, de kaarten zijn prachtig en maken een leuk verhaal Heb je ook een modern uniform ertussen ??Fijn weekend Basje

 7. @Basje, helaas zijn er nog geen kaarten waar stewardessen met het huidige uniform op staan. Hopelijk gaat men daar aan werken.

 8. Ojee, mijn KLM hart doet pijn, als ik lees wat Marijna schrijft quote ” wat is het nog maar kort geleden dat de KM begon! unquote
  De KLM is opgericht op 7 oktober 1919 en a.s. oktober viert de KLM haar 95 jarig bestaan!! Het is de oudste, bestaande, luchtvaartmaatschappij.
  Alleen het mannelijk cabine personeel begon iets later en de 1ste stewardessen kwamen in 1935, Trix Terwindt en nog 3 andere meisjes. Tot de 2de wereldoorlog uitbrak. In 1946, werd Trix Terwindt chef stewardess die daarna verantwoordelijk werd voor de aanname van meer stewardessen.

 9. @Mieke, Marijna haalt twee dingen dor elkaar. Het cabinepersoneel dat in 1935 is gekomen en het ontstaan van de KLM dat in 1919 was zoals jij zegt. Elk jaar wordt op 7 oktober ook het nieuwe KLM huisje gepresenteerd. Dit jaar komt nummer 95 uit, is dus gelijk aan het aantal jaren dat KLM bestaat. In 2009 was er in Museum Jan van der Togt in Amstelveen de speciale fototentoonstelling ‘KLM 90 jaar’: http://nieuws.klm.com/klm-delftsblauw-huisje-nr-90-is-amstelveens-koopmanshuis/ Die zal jij vast gezien hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *