Borduurpatroon: Ane culotte – ezel met broek

Deze textielpost laat de textielkaart ‘ezel-met-broek’ aan zien die WillekeB stuurde. Het verhaal dat hierbij hoort kun je eveneens in dat bericht lezen. In 2010 maakte Catherine een patroon van een ‘ezel met broek’. Catherine heeft toestemming gegeven om het patroon ook op dit blog te plaatsen.


Copyright: Catherine. Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Wist jij dat de inwoners van Heemskerk de bijnaam ‘ezels’ hebben? Verklaring volgens Wikipedia: ‘Uit de tijd dat de producten – vaak aardbeien bestemd voor Beverwijk, waar de vruchten werden verhandeld – met ezels naar de markt werden gebracht, kregen de Heemskerkers de ezel mee als bijnaam en symbool.

Deze versie berust niet op waarheid aangezien hier geen enkel bewijs van is, er is geen enkele foto beschikbaar van een ezel met een wagen wat wel de meest logische verklaring voor de bijnaam ezels, en naar alle waarschijnlijkheid het meest op de waarheid berust is dat:

De opmerking dat Heemskerkers ezels zijn werd in 1873 tijdens een raadsvergadering gemaakt door de toenmalige burgemeester, Hermanus Zaalberg. Het betrof hier een geschil tussen B en W en de gemeenteraad over onder andere de straatverlichting.

Hieronder volgt een gedeelte van het krantenartikel over de desbetreffende raadsvergadering: Deining in de raadszaal Burgemeester noemt burgers “EZELS”. Heemskerkers: gierig en bekrompen. Heemskerk 4 oktober 1873: Geheel onverwacht en eigenlijk ook buiten de orde heeft burgemeester H. Zaalberg, inhakende op het zojuist verschenen provinciaal rapport over de verbetering van de veehoudersbedrijven, aan het slot van de raadsvergadering een felle aanval gericht op de koppige halsstarrigheid van zijn dorpelingen. Hij vergeleek ze daarbij zelfs met “EZELS” en meende dat er geen twee van deze (uit Beverwijk geïmporteerde) dieren in de gemeente rondlopen, maar eerder bijna 1500 … aldus de krant.’

8 gedachten over “Borduurpatroon: Ane culotte – ezel met broek

 1. Dat is weer eens iets heel anders…wel heel leuk..patroon uitgeprint…voor wie weet wanneer?? dus niet alleen kruisjes maar ook recht steken, je zou er gelijk aan willen beginnen.

 2. lief ezeltje en leuk verhaal , de ezels opmerking van de burgemeester zou ook in den Haag wel passen fijne dag maar weer een beetje grauw basje

 3. Dank aan Catherina voor dit mooie blackworkpatroon van de ezel.
  Geen idee of daar ezels zijn,maar vermoed dat die in elke plaats wel te vinden zijn-hier in ieder geval wel.
  gezellige dag en neem op tijd een pauze.
  groetjes,Truus

 4. Hoi Berthi,
  Wat een leuk patroon, heb het meteen uit geprint. Eerst een aantal andere werkjes afmaken en dan is deze aan de beurt.
  groet,

 5. Een ezel stoot zich geen twee maal aan dezelfde steen.
  Leuk patroon en gelijk maar even opgeslagen.

  Hierbij wil ik iedereen waarschuwen om mails niet te openen met een verzoek om vriend te worden.
  Van div. kanten komt dit bericht bij je binnen en is het binnen gaat het weer verder via jouw adressen.

  Berthi is begonnen met haar textielpost en ik denk dat wij weer terug moeten naar een berichtje per brief of kaart.
  Wat er nu gebeurt daar word je niet blij van.

 6. Wat grappig dat er een borduurpatroon bestaat van de ezel-met-broek. Ik zie dat er op de blog van Catherine nog een aantal ezelpatronen staat. Steeds dezelfde contouren, maar iedere keer anders ingevuld. Leuk om te bekijken.

 7. @Elma, ik heb inderdaad al meerdere mails ontvangen en gooi ze meteen weg.

  Het project Textielpost wordt nu afgesloten met een prachtige expositie in Museum de Kantfabriek zoals het harten-project met een mooie tentoonstelling werd afgesloten in de Witte Dame te Eindhoven. Een mooiere afsluiting kun je je toch niet bedenken! Gewoon super!

  @Willeke, leuk hé dit borduurpatroon van de ezel met broek. Ik wist hier niet het bestaan van, maar kreeg via de mail van een lezeres van mijn blog een berichtje hierover en zo is de ezel aan het ‘rollen’ gegaan.

 8. Leuk om te weten waar die merkwaardige naam “De Groene Ezel” , van de
  kringloopwinkel in Heemskerk z,n wortels heeft . Een overzichtelijke winkel die gerund wordt door vrijwilligers en de opbrengst doneerd aan diverse ontwikkelingsprojecten, altijd heel veel publiek en prettig winkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *